Az NBH korábban valóban figyeltette a roma- támadások egyik gyanúsítottját

Szélsõséges nézetei miatt korábban valóban a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) látáskörében volt a roma- támadások egyik gyanúsítottja – erõsítette meg közleményében a Nemzetbiztonsági Iroda. A múlt hétvégén került a világhálóra egy anyag, ami szerint az NBH nem sokkal azelõtt fejezte be a gyilkosságokkal gyanúsított testvérpár egyik tagjának megfigyelését, hogy az elsõ támadás történt volna. Ezzel a kapcsolatban közölték: azok az információk, amelyek a múlt hétvégén kerültek fel egy internetes portálra, nem hivatalos dokumentumokból származnak. A roma-támadásokkal kapcsolatos anyag – ahogy õk fogalmaztak – a Hivatal belsõ információiból, valamint a cikk szerzõjének ezekbõl levont következtetéseibõl álló kompiláció”. Azt egyelõre nem tudni, hogy a felkerült anyagból melyek a valós információk.

A Magyar Nemzet hétfõn arról számolt be, hogy belsõ vizsgálatot rendeltek el a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) azután, hogy a világhálóra került egy, a romagyilkosságokkal összefüggésben készült írásos anyag. E szerint az egyik feltételezett elkövetõt már korábban is figyelték a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, ám amikor fegyverek vásárlásába kezdett, megszüntették a titkos adatgyûjtést. A másik gyanúsított állítólag a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) “titkos kapcsolata” volt. A feljegyzés szerzõje kemény kritikával illeti Laborc Sándort, az NBH leköszönõ fõigazgatóját, majd felteszi a kérdést: kinek, illetve kiknek állhatott érdekében a romák körében elkövetett gyilkosságsorozat.

Az írást jelenleg elemzik, ennek erdeményét a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatokat Irányító Tárca Nélküli Miniszter a jövõ héten ismerteti majd az Országgyûlés Nemzetbiztonsági Bizottságával.