Az MVM-csoportnak kell létrehoznia a gáztőzsdét

Budapest  (MTI) – A Magyar Villamos Művek (MVM) csoportnak kell létrehoznia a gáztőzsdét, az áram árába pedig kilowattóránként 1,20 forintos kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat kell beépíteni a parlament által hétfőn elfogadott törvénymódosító javaslat szerint.

A Ház az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvénnyel együtt módosította hétfőn a gáz- és a villamosenergia-törvényt. Ez utóbbiban a hővel kapcsoltan áramot termelő, 50 megawatt feletti teljesítményű erőműveket kizárják a további támogatásból. Az egyik ilyen erőmű a budapesti távfűtéses háztartások nagy részét ellátó Budapesti Erőmű.

A gáztőzsdét 2013. január 1-jétől kell üzemeltetni.

A törvény ugyan nem nevezi meg az MVM-et a gáztőzsde tulajdonosaként, de a létrehozását a villamosenergiarendszer-irányító vagy annak egy többségi tulajdonában lévő cég számára írja elő azzal, hogy ha a gáztőzsde nyereségessé válik, akkor lehetőség lesz a részvények egy részének eladására. A törvénymódosítás hatályának időpontjában földgázszállításra jogosult társaságok egyenként 10 százaléknyi részvényt szerezhetnek. Jelenleg a Mol-csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt.-nek és az MVM-csoporthoz tartozó OVIT Zrt.-nek van gázszállítói engedélye.

A villamosenergia-törvény módosításában az 1,20 forint/kilowattóra támogatási mérték lényegében nem jelent csökkentést, és azt változatlanul a végfelhasználó fizeti meg. A változás lényege az, hogy eddig nem fix összeg volt a támogatás mértéke, alapja a tőzsdei áramár volt.

A módosítás az eddigi helyett “kapcsolt mérlegkör” működtetését írja elő a rendszerirányító Mavir számára. Ennek tagjai azok a hővel kapcsoltan áramot termelő, 50 megawatt teljesítményt el nem érő erőművek lehetnek, amelyek a korábbi, úgynevezett kötelező átvételi rendszerben (kát) 2011. június 1-jén támogatást kaptak és azok is, akik számára a támogatás 2011. július 1-jén megszűnik.

A törvénymódosító javaslat indoklása szerint a szervezett földgázpiac szabályait “pontosították” azzal, hogy a villamosenergia-törvény szabályait alkalmazták ebben is. A villamosenergia-törvény módosítását pedig a gyakorlati tapasztalatokkal indokolja az előterjesztő, hozzáfűzve: “mivel 2011. július 1-jei hatállyal sor kerül a fosszilis tüzelőanyaggal villamos energiát hővel kapcsoltan termelők kivezetésére a kötelező átvétel rendszeréből, szükséges a VET (villamosenergia-törvény) módosítása akként, hogy a kapcsoltan termelők számára a piaci értékesítésre való felkészülést szolgáló rendelkezések kerüljenek bevezetésre”.

– MTI –