Az MVM csökkenti az off-shore-szerzõdések számát

A korábbi vezetéshez – Kocsis István jelenlegi BKV – vezérigazgatóéhoz – köthetõ, jelentõs vagyoni hátrányt okozó kétes ügyletek megismétlõdésének megakadályozása érdekében a Magyar Villamos Mûvek (MVM) Zrt. rendkívüli közgyûlésen módosította alapszabályát: megtiltják, illetve értékhatártól függetlenül a közgyûlés hatáskörébe utalják az off-shore-cégekkel kötendõ szerzõdéseket – derül ki a társaság hétfõi közleményébõl.

A köztulajdonban lévõ gazdasági társaságok takarékosabb mûködését elõíró tavalyi törvénnyel összhangban az MVM rendkívüli közgyûlésen módosította alapszabályát. Ezek illeszkednek a 2008. derekán kinevezett új vezetés szándékához: ahhoz, hogy “minden lehetséges módon elejét vegye a társaság korábbi vezetésének idõszakához köthetõ, az MVM gazdálkodása számára jelentõs vagyoni hátrányt okozó, üzletileg és cégjogilag kétes ügyletek megismétlõdésének”. (A közlemény néven nem említi, de akkoriban Kocsis István, a BKV jelenlegi vezérigazgatója irányította a MVM-et, mígnem 2008 márciusában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök menesztette az MVM-mel kapcsolatos megváltozott stratégiára hivatkozva.)

Ennek értelmében megtiltják, illetve értékhatártól függetlenül a közgyûlés hatáskörébe utalják az ismeretlen tulajdoni hátterû, vagy off-shore-cégekkel folytatandó ügyletek engedélyezését. Az alapszabályi változást a cégcsoport valamennyi vállalatának társasági szabályozásába átültetik.