Nagyvilág

2010.08.31. 15:06

Csúszik Irán első atomerőművének feltöltése

<p>További két hét kell Irán első atomerőművének teljes feltöltéséhez - közölte kedden az AFP, az Iszlám Köztársaság atomenergia-ügynökségének bejelentésére hivatkozva. A Busherben lévő létesítményt Oroszország építette, és Moszkva gondoskodik a fűtőelemekről is.</p>

Augusztus 21-én megtörtént a nukleáris üzemanyag eljuttatása a reaktorhoz Ali Akbar Szalehi, az ügynökség vezetője, és Szergej Kirijenko, a Roszatom orosz állami korporáció elnöke jelenlétében. A terv az volt, hogy a 163 fűtőelem betöltése szeptember 5-ig lezárul. Ehhez képest további két hétre van szükség a befejezéshez Szalehi bejelentése szerint.

Az IRNA iráni hírügynökség azt közölte: az al-Alam tévének adott interjújában Szalehi kijelentette, minimum további tíz nap, de nagy valószínűséggel 15 nap kell még ahhoz, hogy az összes rúd bekerüljön az atomerőmű reaktorába. Szalehi a Busherban tomboló hőséget okolta a késésért, ezért - mint mondta - a munkálatokat éjszaka végzik. A busheri atomerőmű építése még a néhai sah idején, az 1970-es években kezdődött.

Iráni tisztségviselők korábban azt közölték, hogy az atomerőmű üzembe helyezése várhatóan októberben, legkésőbb novemberben megtörténik, és ekkor már áramot fog termelni a létesítmény. Az üzemanyaggal való feltöltést követően az erőmű másfél-két hónap múlva éri el kapacitásának 50 százalékát, és ez már elég ahhoz, hogy rákapcsolják az országos elektromos hálózatra. Nagyjából hat-hét hónap múlva működhet majd a létesítmény a maximális, ezer megawattos kapacitással.

Oroszország egyike azoknak a hatalmaknak, amelyek próbálják meggátolni, hogy Teherán atomfegyvert gyártson. Iránt jelenleg ENSZ-szankciók sújtják, miután az ország visszautasította, hogy leállítsa urándúsítási programját. Moszkva is megszavazta a büntetőintézkedéseket. Moszkva szerint a busehri projekt alapvetően fontos Irán együttműködésre késztetéséhez. Irán váltig hangoztatja, hogy atomprogramja kizárólag békés, energiatermelési célokat szolgál.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!