Az MSZP tisztán listás választási rendszert szeretne 199 képviselővel

A Fidesz-KDNP után az MSZP is benyújtotta az Országgyűlésnek a kisebb parlamenthez szükséges választási rendszerről szóló törvényjavaslatát hétfőn.

A módosítás értelmében 199 országgyűlési képviselőt választanának csak listáról, megszűnnének az egyéni választókerületek.


A szocialisták javaslata szerint az egyfordulós, tisztán listás szavazáson 176 képviselőt megyei, fővárosi listákról választanának meg, 23 képviselő pedig a pártok országos listáiról, a töredékszavazatok alapján jutna a parlamentbe 2014-től. Az MSZP indoklása szerint a módosítással arányosabb lenne a választási rendszer, emellett pedig a módosítások költségvetési hatásként évente 4 milliárd forint megtakarítást, négyévenként – az országgyűlési választások egyfordulóssá tétele következtében – további 4,1 milliárd forint megtakarítást eredményeznének, továbbá csökkentik a kampányköltségeket is.

Hétfőn már a Fidesz is benyújtotta saját javaslatát a kisebb parlamenthez kapcsolódó választási rendszerről. A kormányoldal javaslata szerint 198 országgyűlési képviselő lenne a kedvezményes kisebbségi mandátumok nélkül. Ebből 90-et egyéni választókerületben, 78-at országos listáról és 30-at pedig az egyéni választókerületben mandátumot nem eredményező töredékszavazatok alapján nyerhetnének el politikusok.

A Fidesz ugyanakkor csak vitaindítónak tartja javaslatát. Emellett ugyanis az alkotmányügyi bizottságon belül egy országgyűlési határozattal létrehoznának egy paritásos – vagyis egyenlő számú kormánypárti és ellenzéki képviselővel felálló – albizottságot, amely legkésőbb 2011. június 30-ig elkészíthetne egy konszenzusos törvényjavaslatot az országgyűlési képviselők választásáról.
– Független Hírügynökség –