Az MSZP tiltakozik a gyógyszeráremelés és a közfoglalkoztatás átalakítása ellen

Budapest  (MTI) – A gyógyszeráremelések, valamint a közfoglalkoztatás tervezett átalakítása ellen emelt szót Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus kifogásolta, hogy július 1-jétől több száz gyógyszer ára emelkedik, a többi közt gyulladáscsökkentőké, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentőké, antibiotikumoké és urológiai szereké.     Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy júliustól csaknem hatszáz tb-támogatott gyógyszer térítési díja változik: mintegy kétszáz gyógyszer olcsóbb lesz, majdnem 350 készítmény viszont többe kerül majd. Az árváltozás a jelenleg támogatott mintegy hatezer gyógyszer 10 százalékát érinti.     Az OEP azt is közölte: a gyógyszerek térítési díja minden esetben azért emelkedik, mert rendelkezésre áll olcsóbb helyettesítő készítmény, az egészségbiztosító pedig úgynevezett referenciaáras támogatást ad, amelynek lényege, hogy összegét a legolcsóbb készítményhez igazítják.  

Korózs Lajos szerint ezzel Magyarország nemcsak a magyar gyógyszeripar, hanem a világ gyógyszergyártói számára is kezd megbízhatatlanná válni, mivel itt a legmagasabb a különadóteher.     A politikus ugyancsak szót emelt a közfoglalkoztatás tervezett átalakítása ellen, amely szerinte „a munkanélkülivé vált pedagógusokat is árokásásra, betonozásra kényszeríti”. Korózs Lajos azt mondta: az ebben a formában dolgozóknak otthonuktól távol, tömegszálláson kell majd élniük, munkájukat pedig munkafelügyelők ellenőrzik.     Kifogásolta azt is, hogy a 32 ezer forintos bérért dolgozó közmunkások koordinálására munkaközvetítőket foglalkoztatna a kormány.     Az MSZP elnökségi tagja szerint a kabinet célja az, hogy minél többen hagyják el a szociális ellátórendszert. Ehelyett szerinte a képzetlen munkaerő iskoláztatását és munkahelykeresését kellene segíteni, és nem olyan munkára kényszeríteni őket, amilyenhez nem értenek. Megjegyezte: „üljön fel arra a lelátóra Kósa Lajos, amelyet olyan közmunkások betonoztak, akik az elmúlt húsz évben nem láttak betonkeverőt”.  

– MTI –