Az MSZP szerint az SZDSZ elnökválasztási kampánya áll az elvárt adóról kitört vita mögött

Az MSZP-ben biztosak abban, hogy meg fognak állapodni az SZDSZ-szel az elvárt adóról, de meg kell várni a liberálisoknál a hét végi elnökválasztást – mondta a Független Hírügynökségnek Kékesi Tibor, az MSZP költségvetési munkacsoportjának helyettes vezetője.

Kóka János gazdasági miniszter, a pártelnöki posztra legesélyesebb jelölt szombaton jelentette be váratlanul, hogy a Liberális Gazdasági Tanács nem támogatja az elvárt adót, amiről egyébként az SZDSZ-es miniszterekkel együtt már döntött a kormány.

Kékesi Tbor szerint egyértelműen az elnökválasztási kampány áll a hátterében annak, hogy Kóka hirtelen szembefordult a kormány döntésével. Amint meglesz az új pártvezető, nyugodt légkörben visszatérhetnek a kérdésre – mondta Kékesi Tibor.

Vasárnap este az ATV Pont7 című műsorában mindenesetre már Kóka is azt mondta, hogy a Liberális Gazdasági Tanács támogatja az elvárt adót, de nem tartja megfelelő módszernek azt a nyilvánosságra került kérdőívet, amelyet kitöltve a vállalkozóknak bizonyítaniuk kéne veszteségességüket vagy csekély nyereségüket. Az ellenbizonyítás módszerét úgy kell finomítani, hogy az ne növelje a vállalkozások adminisztrációs terheit – részletezte Kóka János.

Kóka elmondta: a liberálisok támogatják az adózók körének bővítését, mivel ma túl kevesen és egyenként túl sok adót fizetnek. A vállalkozásoknak azonban – az Alkotmánybíróság korábbi döntésével összhangban – lehetőséget kell adni arra, hogy bizonyíthassák, ha jövedelmük nem éri el az elvárt szintet. Ezt úgy kell megoldani, hogy ne növelje a bürokráciát; a szabad demokraták elképzelhetőnek tartják, hogy egyszerűen egy nyilatkozat is elegendő, aminek valóságtartalmát az adóhatóság ellenőrizheti.
A liberálisok az adóbevételeket az elszámolható költségek körének szűkítésével és az ellenőrzés fokozásával növelnék – tette hozzá a miniszter.