Az MSZP megnevezte bizottsági vezetőit

Az MSZP frakciója hétfőn döntött arról, hogy kiket jelöl a parlamenti bizottságok elnöki és alelnöki posztjaira.

A Nemzetbiztonsági bizottság élére Vadai Ágnest javasolta a szocialista frakció. Az MSZP módosításokat nyújtott be az Orbán Viktor által vitára bocsájtott politikai nyilatkozattervezethez és a kormányzati szerkezet átalakításhoz szükséges alkotmánymódosító javaslathoz is – mondta a hétfői frakcióülést követően Mesterházy Attila, a párt frakcióvezetője.


A Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság vezetésére Gúr Nándor, míg a Fogyasztóvédelmi bizottság élére Simon Gábor javasolta az MSZP frakciója. A Fenntartható fejlődés bizottságának alelnöki teendőit Oláh Lajos, míg a Mezőgazdasági bizottság alelnöki feladatait Gőgös Zoltán láthatja el. A Honvédelmi és rendészeti bizottságba Iváncsik Imrét, a Gazdasági és informatikai bizottságba Józsa Istvánt, a Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságba dr. Simon Gábort jelölte az MSZP. A külügyi bizottság alelnöki pozíciójára Kovács Lászlót javasolta a szocialista frakció.

Az MSZP jelenlegi formájában nem tudja támogatni Orbán Viktor, kijelölt miniszterelnök által benyújtott a Nemzeti Együttműködésről című politikai nyilatkozattervezetet – mondta hétfőn Mesterházy Attila. A szocialista frakcióvezető hozzátette: módosító javaslatokat nyújtottak be a nyilatkozathoz. Az MSZP a kormányzati szerkezet átalakításának tervezetével kapcsolatban is vitára készül. Mesterházy Attila szerint a Fidesz elképzelései túlzott centralizációt, kormányzati túlhatalmat és többlet jogosítványokat biztosítani az új kabinetnek. Az MSZP a miniszterek fizetésének 15 százalékos emelését sem tudja támogatni.

A kettős állampolgárságról, a parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentéséről, valamint a kisebbségek országgyűlési képviseletéről szóló javaslatokról csak az előterjesztések pontos ismeretében tud állást foglalni az MSZP – tette hozzá Mesterházy Attila.Ű
– Független Hírügynökség –