Az MSZP könnyítené a cégalapítást

A jövőben a mostani 3 millió 200 ezer forint helyett mindössze 515 ezer forint is elég lenne egy kft megalapításához a kormány tervei szerint – jelentette be csütörtökön dr. Simon Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője.

A cégtörvény parlament előtt lévő módosítása szerint a jövőben gazdasági társaság alapítása esetén nem lesz szükség közjegyző közreműködésére és külön bankszámla létrehozására sem, mindössze egy ügyvéd segítségére. Ezen kívül az illetékek összege 100 ezer forintról 15 ezer forintra csökken.

Simon Gábor hozzátette: további változás, hogy míg jelenleg egy kft-nek 3 millió, egy részvénytársaságnak pedig 20 millió forint induló tőkére van szüksége a cégalapításhoz, addig ez a jövőben 500 ezer forintra, illetve 5 millió forintra módosul.

Ágh Péter a Fidesz országgyűlési képviselője ugyanakkor rámutatott: nem azért szűnt meg 2006-ben 40 ezer hazai kis és középvállalkozás (kkv) mert nehéz volt céget alapítani, hanem mert a kormány ellehetetleníti a kkv-k működését. A Fidesz szerint a kabinet nem a valós problémával foglalkozik.

A parlament várhatóan egy hónap múlva dönt a módosításokról.