Az MSZP is kikelt a bankok tisztességtelen magatartása ellen

“Drákói törvénymódosításokat” helyezett kilátásba az MSZP frakcióvezető-helyettese, amennyiben a kereskedelmi bankok nem hagynak fel azzal a tisztességtelen és felháborító magatartásukkal, hogy minden költségüket az ügyfelekre terhelik – jelentette ki Kovács Tibor szerdán Budapesten.

A szocialista politikus hozzátette: felkérik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF), hogy vizsgálja ki a kereskedelmi bankok ezen gyakorlatát. Kovács Tibor elmondta: a szocialista frakcióhoz a választók juttatták el a a Cib banktól, illetve a Raiffaisen banktól kapott leveleket, amelyekben például a pénzügyi intézmény közterheinek, működési költségeinek, vagy más szolgáltató felé fizetendő kötelezettségeinek a növekedésével indokolják az ügyfél által fizetendő összeg növekedését.

A szocialista frakció szerint a bankok totálisan félreértelmezik a tavasszal elfogadott és augusztustól életbe lépő a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény módosítását, amely megszabná, hogy csak indoklással lehet díjakat emelni.

Kovács Tibor szerint a bankok azt hiszik, hogy bármit megtehetnek és bármit megfizethetnek az ügyfelekkel. Éppen ezért az MSZP azt kéri a PSZÁF-től, hogy vizsgálja meg a bankok áthárítási gyakorlatát, valamint a kamatváltozások érvényesítésének gyakorlatát is. Ez utóbbival kapcsolatban Kovács Tibor megjegyezte: amíg gyengült a forint, a bankok azonnal a devizahitelesekre hárították a költségeiket, azonban most hogy erősödik a magyar valuta nem enyhülnek a költségek.

Amennyiben a bankok nem változtatnak a jelenlegi rossz gyakorlatukon, akkor az MSZP arra kéri a PSZÁF-t, hogy tegye nyilvánossá a legtöbb panaszt kapó bankok listáját, ha pedig ez sem segít, akkor újabb, “drákói” törvényeket kezdeményeznek ősszel a parlamentben. Példaként Kovács Tibor azt említette, hogy megszabhatják az ügyfelekre áthárítható költségelemek körét, vagy a bankoknak engedélyezteniük kell a költségeiket a PSZÁF-el.Sporthírek