Az MSZP is felszólalt a Magyar Gárda ellen

A Jobbik által létrehozott Magyar Gárda létrehozása a párizsi békeszerződésbe ütközik és felállása esetén alkalmas lesz arra, hogy félelmet keltsen az emberekben – jelentette ki az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn. Göndör István ezért felszólítja az összes politikai pártot, hogy szüntessen meg minden kapcsolatot a Jobbikkal.

A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy a párizsi békeszerződésben Magyarország vállalta: semmilyen katonai jellegű szervezetet nem enged létrehozni, valamint Magyarország lakossága a rendszerváltás idején a négyigenes népszavazás alkalmával az emberek 90 százaléka a munkásőrség megszünésére voksolt.

Göndör István elmondta: a jog sajnos kijátszható, hiszen nem lehet megakadályozni az ilyen szervezetek létrejöttét hagyományőrző szervezet néven, azonban éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb az összes politikai erő, köztük a Fidesz is lépjen ki a nyilvánosság elé és ítélje el a Magyar Gárda létrejöttét és a Jobbikot a szervezet támogatásáért. Az MSZP ezen kívül azt kéri a Fidesztől, hogy szüntessen meg minden kapcsolatot a Jobbikkal és ne bújjon a gyülekezési jog és az alkotmányos jogok mögé.

A Magyar Gárda a honlapja szerint a testület júliusban kezdte a tagtoborzást és a tervek szerint augusztus 25-én avatják fel első tagjaikat, aik kiképzést kapnak “békeidőben katasztrófa- és polgári védelemre, háborús helyzet esetén pedig a haza fegyveres védelmére.”