Az MSZP gyorsítaná az örökbefogadást

Az MSZP országgyűlési frakciója azt javasolja a kormánynak, hogy tekintsék át a gyerekek örökbefogadásával kapcsolatos összes jogszabályt, és tegyék a mainál gyorsabbá, egyszerűbbé az állami gondoskodásban nevelkedők, új szülőkhöz kerülését – jelentette be kedden Török Zsolt képviselő.

A körülbelül 20 ezer állami gondozott kiskorú 60 százaléka nevelő szülőknél él, de míg az öt éveseknek 75 százaléka, addig a 17 éveseknek csak 31 százaléka. Tíz éves kor felett nagyon ritka az örökbe fogadás, ami senkinek sem jó, ezért az 5-6 éves korig kell meggyorsítani az új szülőkhöz kerülést – mondta Török Zsolt.

A politikus részletekbe nem bocsátkozott, mondván nem akarnak a javaslatokról addig többet beszélni, amíg nem kezdődik el az egyeztetés a pártokkal. Annyit azért elárult, hogy a mainál szigorítanák az állami gondozásban élő gyerekek esetében a vér szerinti szülőktől elvárható kapcsolattartást, és gyorsabbá tehetnék az örökbe fogadást, ha a szülő már a születés előtt lemond gyerekéről. Nem válaszolt a Független Hírügynökségnek azon kérdésére, hogy lehetségesnek tartanák-e az örökbe adást akkor, ha a szülő nem hajlandó lemondani a gyerekről, de egyáltalán nem teljesíti a kapcsolattartás minimumát sem.