Az MSZP frakció támogatja a költségvetés keretszámait – ezermilliárddal kevesebb jut az államháztartásnak

Összesen ezermilliárd forinttal kevesebbõl gazdálkodhat jövõre az államháztartás a gazdaság visszaesése miatt – mondta a pénzügyminiszter hétfõn az MSZP frakcióülése után. Oszkó Péter hozzátette: ebbõl az összegbõl 230 milliárdot a minisztériumoktól, kevesebb mint 120 milliárdot az önkormányzatoktól és 40 milliárdot a közösségi közlekedésbõl spórolnak meg. Az MSZP frakció által egyhangúlag elfogadott keretszámok értelmében ugyanakkor reálértéken is több pénzt kaphat jövõre az egészségügyi tárca, illetve több juthat a közrend védelmére is – tette hozzá a tárcavezetõ.

A Független Hírügynökség szocialista képviselõktõl úgy értesült, hogy az önkormányzatoknál a korábban emlegetett 120 milliárd helyett csak 80-90 milliárddal lesz kevesebb a költségvetési forrás.

Bajnai Gordon miniszterelnök a frakcióülést követõen elmondta: az önkormányzatok 2010-ben kevesebb feladatot kapnak és a megmaradókat pedig nagyobb gazdálkodási szabadsággal láthatják majd el. A tervek szerint lesznek olyan feladatok, amelyeket az állam átvállal és olyanok is megszûnnek, vagy szünetelnek majd, amelyeket jelenleg érdemben senki sem végez el, de törvényi kötelezettség van rá..

A miniszterelnök hozzátette: 2009-ben és 2010-ben összesen 7,5 százalékkal csökken a magyar gazdaság, éppen ezért egy takarékos költségvetést kellett készíteni, de mindezt nem “fûnyíró-elv,” hanem világos koncepció mentén teszi a kormány.

Oszkó Péter kérdésre válaszolva elmondta: összesen 2000 milliárddal csökken a GDP Magyarországon, aminek a fele érinti az államháztartást is, vagyis jövõre ezermilliárd forinttal kevesebbet oszthat szét a költségvetés.

Mesterházy Attila az MSZP frakcióvezetõje kiemelte: a hétfõn egyhangúlag elfogadott keretszámokkal kezdi a kormány az egyeztetést a civil partnerekkel és ezek mentén nyújtja be a 2010-es költségvetést szeptember 11-én az Országgyûlésnek.

Szintén kérdésre válaszolva Mesterházy Attila és Oszkó Péter is cáfolták az elmúlt napokban megjelent vasúti vonalbezárásokról szóló híreket.Sporthírek