Az MSZP-frakció közleménye a Nemzetközi Roma Napra

Az MSZP parlamneti frakciója az alábbi közleményt jelentette meg a Nemzetközi Roma Nap alkalmából:

Április 8. szimbolikus nap minden roma életében, hiszen ez a Nemzetközi Roma Nap, melynek fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy a romák, és a többségi társadalom összefogása erősítheti a cigányság integrációját, illetve a diszkrimináció elleni küzdelmet.

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési frakciója támogatja a kormány minden olyan programját, amely lehetővé teszi a magyarországi romák helyzetének további javítását.

A szocialista párt politikusa, Teleki László is több jelentős romaprogramot dolgozott már ki, többek között a roma ösztöndíj programot, melynek keretösszege a Gyurcsány kormány ideje alatt meghaladta az 1 milliárd forintot. 2004-ben elfogadta az országgyűlés a cigány telepek felszámolásáról szóló “Roma telepeken élők lakhatási és szociális integrációs modell programot”, melynek köszönhetően 130 ezer roma élhet jelentősen jobb életkörülmények között. Ez a kísérleti modell már hatékony programmá nőtte ki magát, és az államháztartás költségvetésbe első ízben lett nevesítve.

Tavaly előtt indult el a Roma Integráció Évtizede Program, mely 4 elemből (egészségügy, lakhatás, oktatás, foglalkoztatás) álló komplex program. Ezen belül dolgozta ki a szocialista politikus a hazai cselekvési terv alapjait, amely pillanatnyilag a parlamenti előkészítés szakaszában van.