Az MSZP és a Fidesz is kész az államfői egyeztetésre

Az MSZP és a Fidesz is nyitott lenne a pártok közötti egyeztetésre, amelyet Sólyom László kezdeményez. Az államfő a Magyar Hírlapnak adott interjújában jelentette be, hogy még ebben a hónapban tárgyalásra hívja a parlamenti pártokat.

Jelentős politkai egyezség előmozdítására törekszik az államadósság és a költségvetési hiány alkotmányos korlátok közé szorítása érdekében – fogalmazott Sólyom László a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Az államfő ezért még ebben a hónapban tárgyalásra hívja a parlamenti pártokat a Sándor-palotába.

Az MSZP természetesen nyitott lenne a köztársasági elnök által kezdeményezett egyeztetésre – reagált Nyakó István, a párt szóvivője Sólyom László bejelentésére a Független Hírügynökségnek (FH). A szocialisták többször is kezdeményeztek ötpárti egyezetetéseket, de a tárgyalóasztal másik fele folyamatosan üres maradt – mondta Nyakó István. Hozzátette: abban bíznak, hogy, ha Sólyom László kezdeményezi a tárgyalást, akkor a Fidesz is részt vesz majd ezen.

A Fidesz mindig megfontolja a köztársasági elnök szavait, és minden pártnak tiszteletben kell tartani azokat – mondta Cser-Palkovics András az FH-nak. Az ellenzéki párt helyettes szóvivője emlékezetett: minden olyan egyeztetésen részt vettek, amelyet Sólyom László kezdeményezett, és a mostani sem lesz kivétel. Már csak azért sem, mert az interjúban számos olyan elem van, amellyel teljesen egyetértenek az államfővel, például abban, hogy erős gazdasághoz erős állam kell – fogalmazott Cser-Palkovics András.