Az MLE határozott tiltakozását fejezi ki a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény tartalomszolgáltatókkal kapcsolatos módosítását illetően

Akt.:
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) mint az online és nyomtatott kiadói iparág reprezentatív érdekvédelmi szervezete megdöbbenéssel értesült a Pintér Sándor belügyminiszter úr által beterjesztett, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény és más kapcsolódó törvények módosításának tervezetéről.

A tervezet elfogadása esetén kötelezővé tenné, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat munkatársait egyebek között a tartalomszolgáltatók (médiavállalkozások) munkavállalói között foglalkoztassa. Az MLE határozott tiltakozását fejezi ki és a hivatkozott módosítás azonnali visszavonását követeli. Ez a jogszabály törvénybe iktatása esetén durván beleavatkozik, és sérti a vállalkozások alaptörvényben, uniós szerződésekben és más egyéb jogszabályokban rögzített függetlenségét, illetve szabadságát, csorbítja a sajtószabadságot és elősegíti a cenzúrát.

– Havas Katalin, főtitkár, Magyar Lapkiadók Egyesülete –


Mint ismert: módosítaná Pintér Sándor belügyminiszter a nemzetbiztonsági törvényt. A tervezet szerint, ha a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői úgy döntenek, a tartalomszolgáltatók kötelesek munkatársnak felvenni a titkosszolgálat embereit.