Az MKEH törölte a Horvát Utazási Irodát a nyilvántartásból

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) hétfőn törölte a Horvát Utazási Iroda Kft.-t az utazási vállalkozók hatósági nyilvántartásából. A határozat jogerős. Az utazási vállalkozó hétfőtől további utakat nem szervezhet és nem bonyolíthat le, köteles azonban az elmaradó utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjakat teljes összegben visszafizetni – tájékoztatta a MKEH a Független Hírügynökséget a döntés után.

A hivatal közleménye szerint abban az esetben, ha a Horvát Utazási Iroda nem gondoskodik az utasai hazautaztatásáról, a kényszerű tartózkodás költségeiről, vagy az előlegeket, illetve részvételi díjakat nem fizeti vissza, az ezekre vonatkozó szükséges intézkedéseket a vállalkozó helyett az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-nek kell megtennie a vagyoni biztosíték erejéig.

A Horvát Utazási Irodának az Allianznál letétbe helyezett vagyoni biztosítéka az érvényben lévő biztosítási szerződés feltételei szerint összesen 68 millió 900 ezer forint. A biztosító későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

A Horvát Utazási Iroda korábban táviratban értesítette 300 utasát – amely összesen 80 szerződést foglalt magába -, hogy lemondja a szombati indulást. A cég már kint lévő utasai közül is több magyar család szállás és ellátás nélkül maradt Horvátországban, mert az iroda nem fizette ki a horvátországi költségeket. Az utazási iroda a szombati útlemondásról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt is értesítette, amely ezután vizsgálatot indított az ügyben.