Az MGYOSZ javaslatokat dolgozott ki a munkaerőhiány kezelésére

Budapest – A kritikussá váló magyarországi munkaerőhiány kezelésére javaslatot dolgozott ki a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), az anyagot eljuttatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárnak, a legnagyobb munkaadói érdekvédelmi szervezeteknek – közölte a vállalkozói érdekképviselet csütörtökön az MTI-vel.

A szövetség szerint a demográfiai trendek következményeként a munkaerőhiánnyal elkerülhetetlenül számolni kell a következő években, reális célként ennek mérséklését, a trendek megállítását, lassú megfordítását lehet kitűzni. Az átmeneti időben pedig minden lehetséges módon kezelni kell a munkaerőhiányt annak érdekében, hogy az elmúlt években elindult gazdasági növekedés folytatódhasson, a gazdaság működőképes maradjon.

Az MGYOSZ javaslatában egyebek között rövid távú célként fogalmazza meg, hogy kormányzati program szükséges a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására, a bérszínvonal, a reálbérek differenciált emelését pedig a vállalkozások jövedelemtermelő képességével összhangban, jogszabályi beavatkozás helyett tárgyalásos úton, illetve munkáltatói döntésekkel javasolja megoldani.

A szövetség szorgalmazza, hogy az aktív munkaerőpiaci eszközök között nagyobb arányban jelenjen meg a képzés, a munkaerő kiváltó vállalati beruházások fokozott támogatása az EU-s források bevonásával, adókedvezményekkel és célzott központi fejlesztési programokkal.

Hosszú távú célnak jelölik meg a magyarországi munkaerő kínálat és kereslet egyensúlyának helyreállítását, a gazdaság bővüléséhez és a megfelelő kapacitások kihasználásához szükséges munkaerő biztosítását, ehhez szükséges eszköznek pedig a népesség és ezzel a munkaerő forrás folyamatos csökkentésének megállítását, a hátrányos helyzetűek hatékony integrálását, a duális képzés kiterjesztését, a belföldi mobilitás élénkítését tartják.

– MTI –