Az MFB hitelébõl épül fel a szerencsi szalmatüzelésû erõmû?

Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) finanszírozhatja a szalmatüzelésû erõmû építését Szerencs mellett. Õry Kovács Katalin, az MFB kommunikációs igazgatóságának vezetõje a Független Hírügynökséggel azt közölte: a bankhoz valóban érkezett egy hasonló tartalmú hiteligénylés. Az MFB úgynevezett kötelezõ érvényû feltételeket szabott a beruházónak, amelyeket a kérelmezõ vélhetõen elfogad. Most a hitelszerzõdés elõkészítésénél tartanak – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

A napokban Demeter Ervin fideszes politikus azt firtatta, hogy a közvéleményt ennyire megosztó beruházásban részt kell-e vennie egy állami tulajdonú banknak. Ezzel kapcsolatban a Független Hírügynökség szerette volna megkérdezni a pénteken a térségbe látogató Bajnai Gordon miniszterelnököt, ám a miniszterelnöki kabinet tájékoztatása szerint az egész napos Borsod megyei bejárás során a kormányfõ nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.

A BHD Hõerõmû Zrt. eredetileg egy 50 megawattos szalmatüzelésû erõmûvet szeretett volna Szerencs mellett felépíteni. Leginkább a környékbeli borászok valamint több civil szervezet tiltakozása nyomán elkészült egy világörökségi hatástanulmány, amelynek készítõi – hogy a beruházás ne veszélyeztesse a Tokaji Borvidék világörökségi címét – kisebb erõmû megépítését javasolták a befektetõnek. A BHD Zrt. ennek megfelelõen idén áprilisban egy 25 megawattos erõmû építését kezdi meg. A második, hasonló teljesítményû blokk megépítésérõl az elsõ mûködtetésének tapasztalatai alapján döntenek majd. A beruházás tervezett költsége meghaladja a 20 milliárd forintot. A befektetõk saját forrásból több mint ötmilliárd forintot biztosítanak a beruházáshoz, a maradék összeget hitelbõl teremtenék elõ..