Az MDF tagságának többsége szerint Bokros Lajosnak le kell mondania EP-képviselői mandátumáról

A Magyar Demokrata Fórum minden tagját szavazásra kérte a párt Országos Választmánya arról, mi legyen az MDF európai parlamenti mandátumának sorsa. A szombati választmányi ülésig a párttagok jelentős része leadta szavazatát és több mint 80 százalék amellett foglalt állást, hogy az MDF hívja vissza Bokrost Lajost az Európai Parlamentből – mondta Makay Zsolt, a párt elnöke szombati sajtótájékoztatóján. Hétfőn levélben ismertetik Bokros Lajossal az eredményt, és kérik, hogy március 1-jével adja vissza mandátumát. A párt Országos Gyűlése március 5-én dönt a névváltoztatásról, az MDF új neve a tervek szerint Jólét és Szabadság, azaz Jesz lesz.

Makay Zsolt közölte: a Magyar Demokrata Fórum Országos Választmánya szombati ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy őt javasolja az újjászerveződő párt elnökének. Azt mondta: az elmúlt hét hónap alatt sikerült bebizonyítani, hogy az MDF-nek nincs vége. A párt újjászervezésében komoly eredményeket értek el, több megyében fiatal politikusok vették kézbe a munkát, csak egy megyében, Somogyban nem sikerült a pártot újjászervezni.

A párt minden tagját kérték, hogy foglaljanak állást azzal kapcsolatban, mi legyen az MDF európai parlamenti mandátumának sorsa. A szombati választmányi ülésig a párttagok jelentős része leadta szavazatát és több mint 80 százalék amellett foglalt állást, hogy Bokros Lajos méltatlan az MDF EP-képviselői mandátumára – jelentette ki Makay Zsolt. A szavazás határidejét a választmány egy héttel meghosszabbította. A pártelnök úgy fogalmazott: ennek a felhatalmazásnak az alapján hétfőn levélben fordul Bokros Lajoshoz, ebben azt kéri, hogy március 1-jével adja vissza mandátumát, vagy “feliratkozik a mandátumtolvajok hosszú listájára.” A pártelnök hozzátette: ez egy morális felszólítás.

Kérdésre válaszolva Makay Zsolt azt mondta: az MDF-nek jelenleg több mint 1200 aktív és csaknem 3000 pártoló tagja van.

Az Országos Választmány határozott arról is, hogy a március 5-i Országos Gyűlés hozzon döntést a párt névváltoztatásáról, tehát akkor eldől, hogy az MDF új neve Jólét és Szabadság, azaz Jesz lesz-e.

Az MDF vezetése már korábban is szorgalmazta, hogy Bokros Lajos mondjon le EP-képviselői mandátumáról. Január végén a politikus úgy nyilatkozott: nem adja vissza
a mandátumot. Indoklása szerint őt nem az MDF választotta meg, hanem a választói, akiknek erkölcsi felelősséggel is tartozik. Közölte: az MDF a választások után 180 fokos fordulattal megváltozatta programját és értékrendjét. Hogyan gondolhatná ezért ez a párt azt, hogy ő árulja el választóit – fogalmazott.