Az MDF gratulál a "bizonytalan és megosztott" SZDSZ mindkét elnökének

Az SZDSZ mindkét elnökének gratulál a Magyar Demokrata Fórum – így fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt szóvivője. Indoklása szerint a Kóka János és Fodor Gábor között döntő 13 szavazat azt jelenti, hogy a jövőben egymásra lesznek utalva.

Kerék-Bárczy Szabolcs elmondta: a szoros eredmény azt bizonyítja, hogy az SZDSZ-en belül bizonytalan és megosztott a helyzet. Bizonytalan azért, mert az SZDSZ nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy “hogyan tovább”. A megosztottságra pedig az utal, hogy nem tudtak egy konszenzusos jelöltet állítani. A szóvivő szerint a közeli jövőben fog kiderülni, hogy ezt a válságot a párt hogyan tudja majd feloldani.

Az MDF szóvivője szerint az SZDSZ-en belüli bizonytalanság miatt még nem lehet tudni, hogy az elnökváltás hogyan érinti a koalíciós együttműködést vagy a tárcákat. Így egyelőre nem lehet megmondani azt sem, hogy változik-e az SZDSZ és az ellenzék kapcsolata.

Kóka János a megismételt, második szavazáson rendkívül szoros küzdelemben győzött az SZDSZ küldöttgyűlésén, így ő vezeti a liberális pártot a következő két évben. Kóka János 380 szavazatot kapott, míg Fodor Gábor 367-et.