Az MDF elutasítja az új nagyerőművet Visontán

Az MDF határozottan elutasítja a Visontára tervezett új blokkot a Mátrai Erőműben – derül ki a párt szerdai közleményéből. Az erről szóló megállapodást kedden írta alá a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója és a Mátrai Erőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke.

Olajos Péter az MDF Európa parlamenti képviselője közleményében leszögezi: a beruházás ellentétes az Európai Unió és ezáltal Magyarország célkitűzéseivel is, amely értelmében 2020-ra minimum 20 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, illetve 20 százalékra kell növelni a megújuló energiaforrások részarányát az összes energia felhasználáson belül. A jelenlegi 200 megawatt teljesítményű erőmű kiváltása egy 400 megawatt kapacitású új erőműblokkal összességében jelentősen növelni fogja a szén-dioxid kibocsátást.

A Magyar Demokrata Fórum határozott álláspontja, hogy a már meglévő erőművek korszerűsítése kiemelten fontos és a hatásfok-javítással elérhető szén-dioxid kibocsátás-csökkentés hozzájárul a klímapolitikai célkitűzésekhez. Ugyanakkor a tervezetthez hasonló erőművek építése, kapacitásbővítése helyett a megújuló energiaforrások részarányának növelése lenne szükséges – áll a közleményben.Sporthírek