Az MDF átláthatóbbá szeretné tenni, hogy mi történik az adózók civileknek szánt 1 százalékával

Pénteken törvénymódosító csomagot nyújtott be a Magyar Demokrata Fórum (MDF) két országgyűlési képviselője. Hock Zoltán és Pettkó András a módosításokkal azt szeretné elérni, hogy a személyi jövedelemadóból a civil szervezeteknek felajánlott 1 százalék sorsáról az adózók tiszta képet kaphassanak.

Az adózók jelenleg semmiféle visszajelzést nem kapnak az adóhatóságtól arról, hogy az a pénz, amelyet egy egyesületnek vagy civil szervezetnek szántak megérkezett-e. A benyújtott törvénymódosítás alapján az APEH-nek kötelessége lenne értesíteni az adózót, hogy átulta a pénzt azoknak, akiknek az állampolgár szánta – mondta Hock Zoltán.

Az egy százalék kedvezményezettjéről zárt borítékban kell nyilatkoznia az állampolgároknak. Mivel arról sem kapnak tájékoztatást, mi történik ezzel a borítékkal, maguk az adózók sem tudják bizonyítani, hogy mi volt a szándékuk az 1 százalékkal. Ezért a párt azt is szeretné elérni, hogy erről a szándékról az adózók magán az adóbevallási íven nyilatkozhassanak – tette hozzá a politikus.

Szintén szerepel a módosító javaslatban, hogy az APEH honlapján tegyék közzé azoknak a civil szervezeteknek az adószámát, amelyeknek fel lehet ajánlani az 1 százalékot. Ezzel is megkönnyítenék az adózok döntését – mondta Pettkó András.

A felajánlott 1 százalékok összességében 7 milliárd forinttal növelik a civil szervezetek bevételét, 80-100 milliót azonban elnyel a költségvetés. Ez utóbbi összeg ugyanis nem juthat el oda, ahova az adózó szánta. Például a civil szervezet nem felel meg a kritériumoknak, vagy időközben megszűnt. Az MDF módosító javaslata szerint ez a “bennragadt” 80-100 millió nem tűnne el a költségvetésben, hanem bekerülne a Nemzeti Civil Alapprogramba, és a szervezetek pályázhatnának rá.

Az adózók idén feleannyi pénzt ajánlhattak fel a civil szervezeteknek, mivel a törvény az eddigi 6,2 millió helyett 3,2 millió forintban maximalizálta a felajánlható összeget. Az MDF szerint nem gyengíteni, hanem erősíteni kellene a szervezeteket, ezért a módosító javaslatban 6,5 millió forintra emelnék újra a fenti összeget – mondták el a politikusok.