Az LMP játékán majdnem 200-an terveztek képeslapot Orbán Viktornak

Két nap alatt 184-en kapcsolódtak be a Lehet Más a Politika képeslaptervező játékába a párt Facebook oldalán. Az LMP az új alkotmánnyal összefüggésben kérte szimpatizánsait arra, hogy üzenjenek Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Az LMP szerint az ő játékuk még mindig komolyabb annál, mint ahogyan a Fidesz képzeli a nemzeti konzultációt az új alaptörvényről.

Az LMP szerdán hirdette meg képeslaptervező játékát a Facebook-on. Mint az üzenetben írták: ” A napokban minden háztartásba megérkezik Orbán Viktor levele, és benne egy 12 kérdést tartalmazó kérdőív az ő alkotmányáról, az újraindított Nemzeti Konzultáció jegyében. A kérdőív hasznosítási módját rád bízzuk. Viszont a válaszborítékban most lehetőségünk van küldeni egy képeslapot Orbán Viktornak”. Az LMP a játék végén egy alkotást kiválaszt, amit 10 ezer példányban legyártat, egyet pedig személyesen adnak majd át a miniszterelnöknek.

A párt pénteki utolsó Facebook-bejegyzése szerint két nap alatt már 184-en töltöttek fel képeket az internetre. Van néhány grafika, de a legtöbb fotómontázs. Az egyik a “Híd az Állami nyugdíjhoz 2011. 01.31. napján” címet viseli. A bal oldalon, a magánnyugdíjpénztár elnevezésű hídpilléren Darth Vader és Chuck Norris áll. A hídon robbanószerek láthatók, és egy Lovag, akiről a kép készítője azt írja: az a pozitív figura, aki egy királyért vagy országért eddig mindent megtett, fizette az adót, a tb-t és döntésképtelenné vált. Nem tudta, hogy mit tegyen, mert nem állt rendelkezésére kellő információ. Így ott maradt a hídon és sajnos így járt”. A kép másik oldalán, az állami nyugdíj nevű hídpilléren Orbán Viktor látható, aki “mosolyogva felrobbantja a hidat”- írja az alkotó.

Egy másik montázson a világhírű street art művész, Banksy egyik alkotását értelmezte újra egy játékos. A képen egy Fidesz feliratú kötényben takarító szobalány a szőnyeg alá söpri például a “free press”, a “nyugdíj” és az “Isten hozta Esztergomban” feliratú képeket. Egy másik résztvevő pedig a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatára emlékeztető képeslaptervvel rukkolt elő.

Az LMP-nek több mint 7000 szimpatizánsa csatlakozott a Facebook-oldalhoz, így elég nagy a merítés. A jelek szerint nagy a pörgés, sokan szeretnének játszani. Perceken belül újabb és újabb tervek érkeznek, de nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos – mondta a Független Hírügynökségnek a párt frakcióvezető-helyettese. Arra a kérdésre, hogy mi a szándékuk az obszcén pályaművekkel, Karácsony Gergely elmondta: ez egy alulról jövő kezdeményezés, tehát mindenki a saját alkotásáért vállal felelősséget. Ugyanakkor az LMP természetesen megpróbálja majd kiszűrni a mezőnyből és eltávolítani a Facebook-ról az ilyen terveket, amennyiben ez technikailag lehetséges.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: lehet, hogy az alkotmányozáshoz képest ez a játék egy komolytalan kezdeményezés, de az LMP szerint még mindig sokkal komolyabb, mint az, ahogyan a Fidesz képzeli a Nemzeti Konzultációt. Az alkotmány elfogadása előtt néhány héttel az állampolgároknak mindenféle kérdéseket küldenek, amelyek túlnyomó többségének semmi köze sincs ahhoz, hogy Magyarországon milyen lesz az alkotmányos rendszer az új alaptörvény eredményeképpen. Ezt azonban úgy állítják be, mintha ennek az alkotmánynak lenne valamilyen széleskörű társadalmi vitája vagy lenne valamilyen társadalmi konszenzus arról, hogy milyen legyen az új alkotmány. Az LMP éppen arra akarta felhívni a figyelmet, hogy mennyire komolytalan a Fidesznek ez az akciója. Az ” izzadtságszagú” Nemzeti Konzultáció arra hívja fel a figyelmet, hogy valójában nincs nemzeti konzultáció- fogalmazott Karácsony Gergely.
– Független Hírügynökség –