Az Új Szó szerint nem egyértelműek a szlovák államnyelvtörvény rendelkezései

Több tisztázatlan, nem egyértelmű rendelkezése is van a kedden módosított szlovák államnyelv-törvénynek – mutat rá a pozsonyi Új Szó című napilap szerdai száma. Az egyik az, hogy “nyilvános” nyelvhasználatban is kötelezővé teszi a szlovák helységnevek használatát. Nem tudni azonban, pontosan mi minősül nyilvános érintkezésnek, mert – olvasható a lapban – a szlovák jogrend csak a “hivatalos érintkezés” fogalmát határozza meg, a nyilvánosét nem.

Ebből az Új Szó szerint az a bizonytalanság következik, hogy a kisebbségi sajtónak kötelező-e használnia a szlovák földrajzi neveket, vagy sem. “A nyelvtörvény egyik legkritikusabb pontja az a paragrafus, amely a nyilvános nyelvhasználatban is kötelezővé teszi a szlovák helynevek használatát. Ezzel kapcsolatban viszont mást mond a tervezetet előkészítő kulturális tárca sajtóosztálya, és mást maga a miniszter” – szögezi le a napilap.

Marek Maďarič ((marek magyarics)) tárcavezető az Új Szónak azt mondta: a módosított törvény nem vonatkozik a sajtóra. A tervezet parlamenti vitája során azt is kijelentette, hogy a szlovák közrádió és köztévé magyar adásában nem kell szlovákul használni a helységneveket. Ám másként értelmezi a jogszabályt a minisztérium sajtóosztálya, amely a lap kérdésére azt felelte, a helyneveket a sajtóban is szlovákul kell használni, emellett magyarul is feltüntethetők. “A minisztérium állítása szerint azt senki nem fogja ellenőrizni, milyen kisebbségi megnevezést használunk – magyarán: helyesen írtuk-e a magyar nevet -, őket csak az fogja érdekelni, használtuk-e a szlovák elnevezést is. Ha pedig nem, akkor büntetésre számíthatunk, nagysága akár az 5 ezer eurót is elérheti” – írja a szerdai Új Szó.