Az izraeliek Netanyahut akarják

Az izraeliek szerint a jobboldali Benjamin Netanyahu lenne a legjobb miniszterelnök – adta hírül az AFP csütörtökön egy izraeli felmérés alapján. A jelenlegi kormányfő, Ehud Olmert szerdán jelentette be, hogy szeptemberben távozik posztjáról.

Egy izraeli tévétársaság felmérése szerint a volt kormányfő, Benjamin Netanyahu lenne a legalkalmasabb arra, hogy ismét miniszterelnök legyen. A megkérdezettek 36 százaléka tette le a voksát a jobboldali politikus mellett, aki 1996 és 1999 között töltötte be a tisztséget. A második helyen Tzipi Livni külügyminiszter végzett 24,6 százalékkal, míg a harmadik ugyancsak egy volt kormányfő, Ehud Barak a Munkapárt vezetője lett. Barak Netanyahu utódaként 1999 és 2001 között volt miniszterelnök.

Izrael jelenlegi kormányfője, Ehud Olmert szerdán jelentette be, hogy szeptemberben távozik posztjáról. Olmert ellen több eljárás is folyik egyebek mellett korrupció gyanúja miatt. Pártjának szeptemberi tisztújításán derül ki, hogy ki lesz az utódja, a legtöbben Livni külügyminisztert tartják a legesélyesebbnek.