Az izraeli külügyminiszter-helyettes szerint nincs közük a Hamász-vezetõ megöléséhez és a hamis útlevelekhez

Az izraeli külügyminiszter-helyettes szerint a Hamász-vezetõ meggyilkolása után kipattant útlevél-botrány miatt nem lesz válság országa és az érintett európai államok között. Danny Ayalon azt mondta szombaton az izraeli állami rádiónak, hogy azért nem várható krízis a hamis útlevelek ügyében, mert “Izraelnek semmi köze nem volt a történtekhez”.

Dubai rendõrfõnöke hétfõn közölte, hogy hat brit, három ír és egy-egy francia, valamint német útlevéllel érkezõ 11 fõs csoport végzett Mahmúd al-Mabhúh palesztin vezetõvel. A 49 éves férfival – aki az izraeli terrorelhárítás szerint a fegyverek és a lõszerek bejuttatását szervezte a Gázai övezetbe, és õ volt az összekötõ kapocs Irán, a libanoni Hezbollah és a Hamász között – feltevések szerint a Moszad emberei végeztek.

A Hamász-vezetõ holttestére egy hotelszobában bukkantak még januárban. Halálát fulladás okozta, de a Hamász közbenjárására indított nyomozás kiderítette, hogy megfojtották az 50 éves férfit. Dubai rendõrfõnöke hétfõn bemutatta az akció feltételezett elkövetõinek fényképeit és az okmányaikról készült másolatokat, valamint a hotel, illetve a repülõtér biztonsági kameráinak felvételeit is. Azóta Németország kivételével mindegyik állam bejelentette, hogy hamis útlevelekrõl van szó.

A héten a brit, az ír, majd a francia külügyminisztérium rendelte be az izraeli nagyköveteket, hogy magyarázatot kapjanak a hamis útlevelekre. A BBC szerint Gordon Brown kormányfõ vizsgálatot rendelt el. Az ügyben már Ausztria is vizsgálódik, miután hírek szerint a merénylõk osztrák telefonszámokon keresztül szervezték meg akciójukat.

Az izraeli külügyminiszter-helyettes azt mondta szombati rádióinterjújában, hogy “Nagy-Britanniának, Franciaországnak és Németországnak közösek az érdekeik Izraellel a terrorizmus elleni harcban, ezért Izrael kapcsolatai ezekkel az országokkal folytatódnak és elmélyülnek”.