Az ittas vezetők ellen kampányol a rendőrség húsvétkor

Országos akciót indít szombattól a rendőrség, amelynek célja az ittas vezetők kiszűrése a húsvéti ünnepek alatt. Április 7-e és 11-e között valamennyi megyében megszondáztatják a megállított sofőröket.

Tavaly csaknem 21 ezer személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt az országban, ezeknek több mint 13 százalékát ittasan követték el. Az ittasan lebukott sofőrök száma a két évvel ezelőtti csaknem 2600-ról tavaly majdnem 2800-ra emelkedett. A tendencia 2007 első két hónapjában tovább romlott.
Idén 32 százalékkal több halálos baleset történt Magyarországon januárban és febrárban, mint egy évvel korábban – mondta Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese.

A rendőrség emiatt húsvétkor valamennyi megállított jármű sofőrjét megszondáztatja. Az országos akció április 7-én, szombaton kezdődik, és 11-én szerdán ér véget. Valamennyi megyében lesznek ellenőrző pontok, ahol minden járművet megállítanak.

Budapesten már szerdán elkezdődött az akció, és április 18-ig tart. Valamennyi kerületben lesznek ellenőrzések, elképzelhető, hogy egyszerre az összesben. A fővárosban egyébként pénteken az Oktogon és a Nyugati pályaudvar között polgárőrök szórólapokkal hívják fel az akcióra az autósok figyelmét.

A statisztikák szerint a segédmotorkerékpárok vezetői baleseteik csaknem 26 százalékát ittasan okozzák. Ugyanez igaz minden ötödik biciklistára, minden nyolcadik személyautó sofőrre és a motorosok több mint 11 százalékára is.

Szabadfi Árpád azt nem tudta megmondani, hogy összesen hány ellenőrzőpontot állítanak fel az országban az ünnepek alatt.

Tavaly egyébként nem volt szigorított közúti ellenőrzés húsvétkor, mert az árvízi védekezés a rendvédelmi szervek feladatait is nagyban megnövelte.Sporthírek