Az ittas vezetők ellen kampányol a rendőrség húsvétkor

Országos akcióra készül a rendőrség húsvétkor, amelynek célja az ittas vezetők kiszűrése. Április 7 és 11 között valamennyi megyében megszondáztatják a megállított sofőröket. Budapesten már megkezdődött az akció.

Tavaly csaknem 21 ezer személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt Magyarországon, ezeknek több mint 13 százalékát ittasan követték el. Az ittasan lebukott sofőrök száma a két évvel ezelőtti csaknem 2600-ról tavaly majdnem 2800-ra emelkedett. A tendencia 2007 első két hónapjában tovább romlott.
Idén 32 százalékkal több halálos baleset történt Magyarországon januárban és febrárban, mint egy évvel korábban – mondta Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese, csütörtöki tájékoztatóján.

A rendőrség emiatt húsvétkor valamennyi megállított jármű sofőrjét megszondáztatja. Az országos akció április 7-én, szombaton kezdődik és 11-én, jövő szerdán ér véget. Valamennyi megyében lesznek ellenőrző pontok, ahol minden járművet megállítanak.

Budapesten már szerdán elkezdődött az akció és április 18-ig tart. Valamennyi kerületben lesznek ellenőrzések, elképzelhető, hogy egyszerre az összesben. A fővárosban egyébként pénteken az Oktogon és a Nyugati pályaudvar között polgárőrök szórólapokkal hívják fel az akcióra az autósok figyelmét.

A statisztikák szerint a segédmotorkerékpárok vezetői baleseteik csaknem 26 százalékát ittasan okozzák. Ugyanez igaz minden ötödik biciklistára, minden nyolcadik személyautó sofőrre és a motorosok több mint 11 százalékára is.

Szabadfi Árpád nem tudta megmondani, hogy összesen hány ellenőrzőpontot állítanak fel Magyarországon az ünnepek alatt.

Tavaly egyébként nem volt szigorított közúti ellenőrzés húsvétkor, mert az árvízi védekezés a rendvédelmi szervek feladatait is nagyban megnövelte.Sporthírek