Az “István, a király” nagyváradi főpróbája

Az “István, a király” nagyváradi főpróbája
Nagyvárad – Csütörtökön este pontban kilenc órakor szólalt meg Beethoven István király nyitánya, és ezzel kezdetét vette a legismertebb és legkedveltebb magyar rockopera, az István, a király nagváradi fõpróbája.

Csütörtök este fél kilenc. A váradi városi stadion gyepére állított színpad mögötti térségben, sátortáborban készülõdnek a színészek és a táncosok. Egyes szereplõk sminkelnek, mások a hangjukat melegítik. A váradi és a magyarországi sztárok jelmezben sétálgatnak, álldogálnak. Kilenc elõtt húsz perccel feltûnik az apró termetû, de erélyes hangú Novák Ferenc rendezõ és minden illetéktelen személyt kitessékel a színpad mögül. Ahogy közeleg a kilenc óra, úgy növekszik a feszültség, amit a rendezõ hangos utasításain lehet a legkönnyebben lemérni. Õ mindent tökéletesnek, precízen kidolgozottnak akar látni. Ahogy azt egy fõpróbán illik. Kilenc órakor megszólal a zene, kezdõdik az elõadás…

 

Fõpróba

 

…melynek végén a tapsrendet próbálják. Hogy ez is mennyire fontos: “Gyula, mit bohóckodsz ott?”, rivall rá Novák Ferenc Vikidál Gyulára, aki nem úgy és ott hajol meg, ahogy azt a rend megkívánná. Legvégül a rendezõ megköszöni mindenkinek a munkáját és sok sikert kíván a keddi bemutatóhoz. A mûvészek fogadják egymás gratulációit, arcukról a jól végzett munka öröme sugárzik. A vendégek pedig kilépnek a stadion kapuján a csütörtök esti csendbe. A keddi bemutató után vélhetõleg nem lesznek ilyen kihaltak a stadion környéki utcák.

 

Az augusztus 21-én a városi stadionban bemutatásra kerülõ elõadás méltán számíthat majd nagy sikerre, hiszen a fõpróba, leszámítva néhány csekély, könnyen korrigálható hibát, igazi “éles” produkcióként hatott. A néhány meghívott ugyanolyan lelkesen tapsolt az elõadás végén, ahogy vélhetõen a stadion közönsége fog tapsolni huszonegyedikén.