Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.05. 13:49

Huszonegy határsértő a hosszú hétvégén

<p>Az ünnepi hosszú hétvégén élénk volt keleti végeinken a zöldhatár, aktívak a hatásértők és a csempészek is. Huszonegy hatásértőt fogtak el ez idő alatt a Nyírbátori Határőr Igazgatóság munkatársai.</p>

Négy náció polgárai lépték át tiltott módon államunk határait: kilenc szomáliai, hét grúz, négy afgán és egy palesztin.

Barabás

A barabási hegynél a határőrök öt szomáliai állampolgárt fogtak el, akik Ukrajnából illegálisan jöttek át hazánkba. Valamennyien menedékjog iránti kérelmet terjesztettek elő.

Uszka-Magosliget

Uszka és Magosliget között a kölcsei határőrök igazoltattak két grúz állampolgárt, akik személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.

Fehérgyarmat

A Szatmár Határvadász Század járőre és a fehérgyarmati rendőrök Fehérgyarmat külterületén igazoltattak egy  grúz állampolgárt, aki szintén illegálisan lépett hazánk területére. A fehérgyarmati határvadászok egyik szabadnapos járőre a város területén két gyanús személyt igazoltatott. Kiderült, hogy grúz állampolgárok, aki k tiltott módon érkeztek hazánkba.

Beregdaróc - Barabás - Vámosatya - Csaroda

A Beregdaróc - Barabás - Vámosatya - Csaroda útelágazásban fogták el a barabási határőrök azt a négy afgán és egy palesztin állampolgárt, akik ukrán határszakaszon illegálisan lépték át az államhatárt.

Váésárosnamény

Vásárosnaményban, illetve Jánd gulácsi kijáratának térségében a naményi rendőrök öt  szomáliai állampolgárt igazoltattak, akik okmányokkal nem rendelkeztek. Mind a tizenkilenc határsértő menedékjog iránti kérelmet terjesztettek elő.

Beregsurány

Beregsurányban a helyi határőrök szintén elfogtak két grúz állampolgárt, akik személyi azonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták. Őket a magyar határőrök átadták ukrán kollégáiknak azzal, hogy egy évig nem utazhatnak országunkba.

Cigarettacsempészek

A cigarettacsempészek sem pihentek. Három honfitársunknál, illetve három eddig még ismeretlen személy által hátrahagyva 42.037 doboz 23. 814.024 forint becsült belföldi feketepiaci értékű füstölnivalót találtak a határőrök.

Egy záhonyi  szabadnapon lévő járőr észlelte, hogy az államhatáron cigarettát csempésznek. Értesítette a határrendészeti kirendeltséget, ahonnan hamarosan járőr érkezett a megadott helyszínre. A határőrök a terepet átkutatva  a Tisza parton lábnyomokat találtak. Követve a csapást 22.500 doboz ukrán zárjeggyel ellátott cigarettára bukkantak. A hátrahagyott dohányárú értéket 12.544.000 Ft.

a.JPG" content-type="image/pjpeg" content-length="283838" />

A barabási határőrök Vásárosnamény és Tákos között közúti ellenőrzés során számoltatták el azt a hazánkfiát, akinek gépkocsijában  6.000 doboz ismeretlen eredetű ukrán zárjegyes cigaretta volt  3.550.000 Ft értékben.

A Záhonynál  belépő nemzetközi személyvonat elhaladását követően a határőrök a vasúti híd deltájában 1.379 doboz ismeretlen eredetű ukrán zárjeggyel ellátott cigarettát találtak. A 704.669 Ft értékű füstölnivalót ismeretlenek a vonatból dobhatták ki.

A kölcsei határőrök Fülesd belterületén  igazoltattak egy magyar állampolgárt, akinek gépkocsijára hatóságilag más forgalmi rendszámot adtak ki, mint ami rajta volt. Ráadásul nem tudott elszámolni azzal a 2.150 doboz 1.218.770 Ft értékű ukrán zárjeggyel ellátott cigarettával, ami a járműből került elő.

Alig hat óra múlva Kölcsénél figyeltek fel a végek őrei egy másik honpolgárunkra. Az általa vezetett gépkocsi  a szabályosan leadott " ÁLLJ " jelzésnek nem tett eleget, a jelzést leadó határőrt kikerülve tovább hajtott Sonkád irányába. Az egyenruhások utána iramodtak. Sonkád közelében észlelték, hogy a gépkocsi egy földútra letér, megáll, majd vezetője elszalad. Nem jutott messzire. Jó kétszáz méter után a határőrök elfogták. A jármű utas- és csomagteréből 10.000 doboz ukrán zárjeggyel ellátott cigaretta került elő 5.792.500 Ft értékben. A gépkocsi műszaki érvényességi ideje pedig előző nap lejárt.

- Tanyik József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!