Az is baj, ha olcsó…

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: shutterstock
Az egyszeri állampolgár, aki csak a médiahíreken keresztül tájékozódik, most tanácstalanul fogja a fejét: „Hogy lehet, hogy az is baj, ha valami olcsó?” Különösen, ha az energiáról vagy a nyersanyagokról van szó. Szaniszló Bálint jegyzete.

Józan paraszti ésszel gondolkodva azt vélhetnénk, hogy pont így jó, ha az alap dolgokat olcsón tudja beszerezni az ember. Az ilyen olcsóság legfeljebb az eredetileg extraprofitra kalkuláló energiatermelőknek és alapanyaggyártóknak okoz némi nyereségcsökkenést.

Mindezek annak fényében íródtak le, hogy a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7 csúcstalálkozóján Abe Sindzó japán miniszterelnök rámutatott, 2014 óta a nyersanyagárak 55 százalékkal csökkentek, ami nagyjából azonos azzal, ami a Lehman Brothers bedőlése előtt és után volt tapasztalható.

Aki már legalább egy évtizede figyeli a világgazdaság történéseit, tudja, hogy a Lehman Brothers amerikai bank összeomlásával indult lassan egy évtizeddel ezelőtt az egész világon végigsöprő krízis, amely cégek, bankok, kormányok csődjéhez, összeomlásához vezetett, és megtanított sokakat újra arra, hogy a pénzzel gazdálkodni kell tudni. Talán most újra szükség van az intelemre?

Szaniszló Bálint