Magyarország

2011.05.05. 19:04

Szükséges a kilakoltatási moratórium feloldása a szakértő szerint

<p>Mindenképpen szükséges a kilakoltatási moratórium feloldása az Otthon Centrum szakértője szerint, a módját azonban részletesen szabályozni kell. A tavaly év végi adatok szerint egyébként legalább 90 ezer lakás van, amelynek részleteit három hónapja nem fizetik.</p>

Mindenképpen szükségszerű a kilakoltatási moratórium feloldása - véli Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója. Tájékoztatása szerint az addig hátralévő két hónap hasznos felkészülési idő az érintetteknek. Úgy véli, hogy a moratórium megszüntetése nem történhet egyszerre, a teljes portfólióra, el kell dönteni, hogy milyen típusú ingatlanokat, milyen ütemben és főleg milyen területeken kell értékesíteni.

Bánfalvi László az adósoknak segítséget jelenthető intézkedések között említette az árfolyamrögzítést, azonban azt is leszögezte, hogy a részletekkel tisztában kell lenni. Vannak ugyanis árnyoldalai: ha a rögzített árfolyam felett mozog tartósan az aktuális árfolyam, a tartozás folyamatosan nő. Hosszabb távon akkor kínálhat megoldást ez a lépés, ha az árfolyammozgás kiegyenlítődik.

A szakember véleménye szerint a kidolgozás alatt álló adósmentő csomagnak is számos kérdésre kell választ adnia. Például arra, hogy mi történik akkor, ha az adósnak egyéb tartozása is van, például a közművek felé. Aki ugyanis nem tudja törleszteni a lakáshitelét, sokszor a rezsit sem tudja fizetni, így mindenképpen arra kell törekedni, hogy az adósok egyenként állapodjanak meg a bankkal.

A tavaly év végi adatok szerint legalább 90 ezer lakás volt, amelyre már több mint 90 napja nem fizették a jelzáloghitelt.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!