Az iraki kudarc veszélyeire figyelmeztette az arab országokat az amerikai védelmi miniszter

Az amerikai védelmi miniszter szerdán Kairóban arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges iraki kudarc az egész Közel-Keletre kiterjesztheti az erőszakot. Robert Gates az Amerikai Kereskedelmi Kamara eseményén tartott beszédében kijelentette, hogy az arab országoknak össze kell fogniuk, és támogatniuk kell az iraki kormányzatot.

Az amerikai védelmi miniszter közel-keleti látogatásának harmadik napján arra figyelmeztette az arab államokat, hogy egy káoszba fordult Irak rossz hatása jóval hamarabb érezhető lesz a környező országokban, mint Washingtonban. Gates felszólította az arab országokat, hogy saját érdekükben fogjanak össze egy stabil Irak megteremtésére. “Vannak akik szívesen látnák, hogy Washington kudarcot vall Irakban, de ez a nézet veszélyes rövidlátásra utal és önpusztító”, közölte Gates.

A Kairóban tartott beszédben a védelmi miniszter Egyiptomot az Egyesült Államok legfontosabb partnerének nevezte, és közölte, hogy az ország nélkül nem lehet haladást elérni.

Iránnal kapcsolatban Gates közölte: nem titok, hogy magánemberként támogatta a párbeszéd megindítását Teheránnal néhány kérdésben, de nem szabad illúziókba ringatni magukat Irán szándékaival kapcsolatban. “Iránnak és Szíriának a megoldás részévé kell válnia azzal, hogy csökkenti az erőszakot és segíti a megbékélést Irakban”, mondta Gates.

Egyiptom május harmadikán és negyedikén konferenciát tart az irakkal szomszédos államok minisztereinek részvételével – csak Irán nem jelezte eddig, hogy részt vesz az eseményen. A rendezvényen ott lesz még az Arab Liga, az Iszlám Konferencia és az ENSZ képviselői is.Sporthírek