Az iraki Al-Kaida egyik csosportosulása követte el a csütörtöki parlamenti robbantást

Pénteken az iraki Al-Kaidához tartozó egyik szunnita csoportosulás bejelentette, hogy tagjai követték el az iraki parlament elleni merényletet. A bagdadi törvényhozás épületén belül csütörtökön egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, több ember halálát okozva.

A magát Iraki Iszlám Nemzetnek nevező csoportosulás az interneten tette közzé nyilatkozatát. Ebben egyebek között az áll, hogy “az iraki iszlám állam egy hőse derekára kötött robbanóanyaggal beszivárgott a parlamenti hitehagyottak közé. Allah keze elpusztította a hitetlenek egy csoportját”.

“A törvényalkotás joga egyedül Istent illeti meg, és aki ezt vitatja, az hitetlen. A parlamenti képviselők csak halált érdemelnek” – hangzik a nyilatkozat.

A szöveg szerint a szervezet azért várt mostanáig a bejelentéssel, hogy emberei biztonságosan el tudják hagyni a helyszínt. A nyilatkozat további merényleteket helyezett kilátásba.

A csütörtöki robbantás következtében az első jelentések szerint 8 ember meghalt, 23 megsebesült. Pénteken az iraki amerikai katonai parancsnokság viszont már azt közölte, hogy egy személy vesztette életét, és 22 sérült meg. Az iraki biztonságiak viszont továbbra is három halottról beszélnek, akik közül az egyik képviselő, kettő pedig azonosítatlan.