Helyi közélet

2013.01.03. 12:31

Két sikeres pályázat várólistán

Miskolc - Év végi értékelő értekezlet az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítványnál.

Miskolc - Év végi értékelő értekezlet az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítványnál.Az ipartörténeti alapítvány december végén az alapítók, a kuratóriumi tagok és külső önkéntes segítők részvételével tartotta meg éves tevékenységének értékelését. Sipos István, a kuratórium elnöke szerint az elmúlt évben meghatározó volt az alapítvány társadalmi kapcsolatainak erősítése. Ehhez jelentősen hozzájárultak azok a külső önkéntes segítők, akik a működést és az alapítványi feladatok megoldását segítették.

A segítők

Sipos István külön köszönetet mondott Dr. Gyulai Évának, a Miskolci Egyetem Történettudományi Intézet vezetőjének az európai uniós pályázat szakmai gesztorállásáért; Dr. Spóner Péter történész-muzeológusnak az északkelet-magyarországi ipartörténeti bibliográfia elkészítésének irányításáért; Ducsai Istvánnak és Nemes Jánosnak az internetkapcsolat kiépítéséért és felügyeletéért; ifj. Kripkó László építészmérnöknek a Diósgyőri Gimnáziumban tartott ipartörténeti kiállítás tervezéséért és kivitelezéséért, valamint az „Ipartörténeti Emlékház” bővítéséhez szükséges dokumentációk elkészítéséért; Dr. Nyitray Dániel OMBKE helyi elnöknek a Fazola Fesztivál megrendezésével kapcsolatos együttműködéséért; Drótos Lászlónak, a Közép-európai Ipari Örökség Útja Egyesület elnökének a külső és alapítványi kapcsolatok bővítéséért, a vasgyári ipartörténeti munka segítéséért; Péter Barnabásnak, a Diósgyőri Gimnázium igazgatójának és munkatársainak az ipartörténeti kiállítás megszervezéséért; Dr. Takács Ágnes phd, a Miskolci Egyetem tanárának a volt DIGÉP műszaki könyvtár hasznosításában végzett kiemelkedő munkájáért; a CH Rt. munkatársainak a karbantartás területén nyújtott segítségért.

A nagyrendezvényeket is figyelembe véve közel ötezren vettek részt az alapítvány közreműködésével szervezett rendezvényeken. Az önkéntes segítők munkája a jövőben is igen fontos. Sajnos a cégek támogatása szinte teljesen megszűnt, a két sikeres pályázat várólistára került, az európai uniós pályázat döntése félévet késik, csak az alapítók magánadományaiból lehet működtetést fenntartani. Örvendetes, hogy a miskolci önkormányzat támogatta a Fazola Fesztivált, és az Szja 1%-ának adományozása is bővült. Ez utóbbi az alapítvány társadalmi támogatottságát is kifejezi.

Előremutató az, hogy a Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, az Egri Eszterházy Főiskola hallgatóival és doktoranduszaival is beindult egy közös, ipartörténeti-örökségvédelmi együttműködés - jegyezte meg Simon István, az alapítvány titkára. Az Ipartörténeti Emlékház bővítésével kapcsolatos tervek is kedvezően haladnak. Tavaly elsősorban a vasgyári ipartörténeti jellegű dokumentációk bővültek jelentősen. Boros Árpád, Fügedi Jánosné, Kókai Istvánné, Kolumbán Jenő, dr. Réthy Károly örökösei, Tompa Sándor, Török Sándor értékes anyagokat adományoztak az alapítvány részére. A kuratórium ezúton is kér mindenkit, akinek nélkülözhető ipartörténeti anyag van a birtokában, bocsássa azt az alapítvány rendelkezésére.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában