Az ingatlanszövetség elutasítja a Kelenföldi Városközpont ingatlanjainak átadását

Aggályosnak és valós okkal nem magyarázhatónak tartja a Magyar Ingatlanszövetség, hogy a főváros átadná az Estivo Kft.-nek a Kelenföldi Üzletközpontot, illetve egy Eteli úti ingatlant. A közgyűlés azért ajánlotta fel a területeket a cégnek, mert magántulajdonba került az a terület, ahová a 6-os és a 86-os busz Bogdáni úti végállomását építették 25 évvel ezelőtt, és a főváros elvesztette az emiatt indított pert.

A Magyar Ingatlanszövetség szerint a város fejlesztése szempontjából kiemelt jelentőségű ingatlanegyüttes – pályázaton kívül és megdöbbentően alacsony értéken történő – tulajdonosváltása aggályos és semmilyen valós okkal nem magyarázható. Véleményük szerint az egyetlen lehetséges és vállalható értékesítési megoldás a pályázat, a nyílt piaci értékesítés. Így tehát azt javasolják, hogy a főváros és a kerület írjon ki pályázatot a fejlesztésekre.

A Fővárosi Közgyűlés néhány hete döntött arról, hogy öt ingatlant ad cserébe a BKV Bogdáni úti végállomásának és a Fővárosi Csatornázási Művek szennyvízátemelő telepének területéért. Ezek között van a Kelenföldi Üzletközpont és az Etele út 55. szám alatti ingatlan, ahol jelenleg a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár és a Budapesti Művelődési Központ van.

Az ügy 25 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Akkor ugyanis a jelenlegi Bogdáni úti buszvégállomás az állam és egy utazási iroda kezelésében volt. Bár a céget kártalanították, nem törölték a telekkönyvből és a rendszerváltás után a földhivatal bejegyezte tulajdonjogát a területre. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy a csatornázási művek egyik telepét is úgy építették fel, hogy területrészt vettek el az utazási irodától. Az azóta már kft.-ként működő cég a területrészekért és a korábbi használatért cserébe kérte az ingatlanokat.