Az influenza a szívnek is árt

Akt.:
Mellkasi fájdalommal azonnal orvoshoz kell menni
Mellkasi fájdalommal azonnal orvoshoz kell menni - © Illusztráció: Dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Influenzajárvány idején megnő a szívinfarktus veszélye.


Hivatalosan is influenzajárvány van hazánkban. A fertőzések az idén minden eddiginél erősebb tünetekkel jelentkeznek, több napig tartó 40 fokos láz is kísérheti a vírus okozta felső- légúti megbetegedéseket.

Az idén a Magyar Kardiológusok Társasága a szövődmények és a szívproblémák elkerülése érdekében hívta fel a figyelmet a védőoltás fontosságára.

Megterheli a szívet

Most is érdemes kérni a háziorvostól az ingyenes vakcinát! – szólítja fel a szív- és érrendszeri betegeket az egészségügyi szervezet, mert minden eddiginél erősebb tünetekkel járnak az influenzaszerű betegségek. A magas láz miatt felszökik a pulzus, ez pedig önmagában nagyon nagy terhelés az amúgy is csökkent működőképességű szívnek, megnő az oxigénszükséglet is, melyet a szervezet nem, vagy alig tud kielégíteni. Így könnyebben kialakulhat szívelégtelenség, szívroham vagy ritmuszavar.

A láz okozta kiszáradás is életveszélyes lehet, ilyenkor a vérünkben lévő kálium-, nátrium-, kalcium- és klorid-ion mennyisége felborulhat, ami szintén (akár halálos) szívritmuszavarokat okozhat. Az infarktusveszély növekedését az influenza okozta gyulladásos jelenségek is fokozzák, amelyek koszorúér-elzáródást válthatnak ki – emeli ki a társaság közleményében.

Érvek az oltás mellett

– Nagyon fontos, hogy mindenki, különösen az idősebbek és a szívbetegek oltassák be magukat az influenza ellen. Káros minden olyan mozgalom, ami ez ellen kampányol, mert a védelem valóban életet menthet. Egy beteg vagy idős szervezet nagyobb eséllyel is fertőződik meg, védtelenebb a vírussal szemben, sokkal jobban meg is viseli és nagyobb a kockázata az életveszélyes szövődmények kialakulásának (tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás), de még most is érdemes kérni a szívbetegek számára ingyenesen felvehető influenza­elleni vakcinát. Az oltóanyag megbízható – emelte ki dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára, és emlékeztet arra, hogy az Európai Kardiológusok Társasága által 2016-ban kiadott Kardiovaszkuláris Prevenció elnevezésű irányelv feltárja az influenza és a szívinfarktus közötti szoros kapcsolatot.

Egyes tanulmányok szerint akár többszörösére is emelkedhet az influenza első 3 napjában a szívinfarktus és a stroke kockázata az arra fogékony populációban. Aki úgy dönt, hogy kéri az oltást jó, ha tudja, a védettség kialakulásához 2 hétre van szükség, addig is ne menjen zsúfolt, nagy tömegbe, ahol gyorsan terjed a járvány – hangsúlyozza közleményében a Magyar Kardiológus Társaság.

– KM –


Harmincnyolcra nőtt az influenza halálos áldozatainak száma - közölte péntek délután az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központja.A legutóbbi három áldozat egy 33 éves, Dâmboviţa megyei nő, egy 54 éves, Olt megyei és egy 66 éves Giurgiu me...

Illusztráció
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha elkaptuk az influenzavírust, ne menjünk közösségbe, pihenjünk egy hétig! – Eszébe se jusson senkinek bemenni a munkahelyére, ha elkapta az influenzát! – figyelmeztetett dr. Török Lajos, miskolci házi gyermekorvos. – Az influenzavírus ugyanis rendkívül fertőző, ...