Az indiai rendőrség szerint nem al-kaidás az Ausztráliában meggyanúsított indiai orvos

Az indiai rendőrség csütörtökön visszautasította a feltételezéseket, miszerint az Ausztráliában szabadon engedett indiai orvos kapcsolatban állna az Al-Kaidával.

Az ausztrál SBS televízió szerdán arról számolt be, hogy fejléc és dátum nélküli iratokhoz jutott, amelyek Mohamed Haneef indiai orvos állítólagos al-kaidás kapcsolatairól szólnak. Az indiai rendőrök három indiai férfi – köztük az orvos – szerepét vizsgálták a június végi londoni és glasgow-i terrorcselekményekben. Végül arra jutottak, hogy az orvosnak nincs köze az eseményekhez.

Haneefet június 2-án tartóztatták le Ausztráliában a reptéren, miután csak odaútra szóló jegyet találtak nála: az indiai Bangaloréba akart repülni. Az orvost azzal vádolták, hogy szerepe volt a június 29-i londoni és a június 30-i glasgow-i merényletkísérletekben: állítólag segített annak a terroristacsoportnak, amelyik a londoni és a glasgow-i robbantásokat végre akarta hajtani: kölcsönadta mobiltelefonjának SIM-kártyáját unokatestvérének, Sabeel Ahmed-nek, akit azzal vádoltak, hogy köze volt az összeesküvéshez. Haneefnél naplóbejegyzéseket is találtak, melyek a terroristákkal kapcsolatos címeket, neveket tartalmaztak.

Haneef tagadta a vádakat, később óvadék ellenében szabadon bocsátották, majd visszavonták a vízumát. Végül július 27-én ejtették a vádakat, mert kiderült, hogy nem az ő SIM-kártyáját találták meg a glasgow-i repülőtér termináljába csapódott égő autóban; a feljegyzésekről pedig, hogy a rendőrség írt bele az orvos naplójába, így Haneefet felmentették, és visszatérhetett Indiába.Sporthírek