Az incidensek miatt a kormány a párizsi tüntetések szüneteltetésére kérte a francia szakszervezeteket

Párizs – Manuel Valls francia miniszterelnök arra kérte szerdán a legnagyobb francia szakszervezeti szövetséget, a CGT-t, hogy ne szervezzen több tüntetést Párizsba, ahol a tiltakozók közé keveredő rendbontók rendszeresen összecsapnak a rendőrökkel.

A munkajogi reform elleni kilencedik országos tiltakozónapon, kedden a korábbiaknál több incidens történt a fővárosban.

Több száz álarcos nekiment a rendőröknek, különböző tárgyakkal dobálta meg őket, a felvonulás mentén kukák égtek, a randalírozók kirakatokat és egy gyerekkórház ablakait betörték, a rendőrök pedig könnygázzal és vízágyúval válaszoltak. Az összecsapásokban 29 rendőr és 11 tüntető megsebesült, 58 embert előállítottak.

“Azt kérem a CGT-től, hogy ne szervezzen többé ilyen típusú megmozdulásokat Párizsba, és miután általános tilalmat nem rendelhetünk el, egyesével fogjuk vállalni a felelősséget” – mondta a miniszterelnök szerdán a France Inter francia közszolgálati rádióban, arra utalva, hogy elképzelhető, ezentúl betiltják a felvonulásokat Párizsban.

A miniszterelnök szerint a szakszervezetek biztonsági emberei kétértelműen viselkedtek a tüntetők közé keveredő rendbontókkal szemben. A rendőrség becslései szerint kedden “az átlagosnál sokkal több ultra” volt a tömegben, mintegy 700-800.

Manuel Valls ismét megerősítette, hogy a kormány nem kívánja visszavonni a munkajogi reformot, amelyet jelenleg vitat meg a szenátus. Emlékeztetett arra, hogy a parlamenti vita előtt a kormány egyeztetett a szövegről a szakszervezetekkel is.

Egy vasárnapi felmérés szerint a kezdeti lelkesedés után a franciák többsége, 54 százaléka mára a munkajogi reform miatti, hónapok óta tartó tüntetéshullám ellen fordult, bár a lakosság nagy része továbbra is ellenzi az átalakításokat, amelyek a szakszervezetek szerint megfosztják a dolgozókat jogaiktól. Egy hónappal ezelőtt a felmérések még azt mutatták, hogy az állampolgárok többsége felsorakozott a tiltakozók mögött.

Franciaországban március eleje óta tartanak a sztrájkok és felvonulások a munkaerőpiac átalakítását és a munkanélküliség csökkentését célzó törvénytervezet miatt. A labdarúgó Európa-bajnokság miatt óriási erőkkel utcán lévő rendőri erőknek három hónapja kell szembenézniük a tüntetők közé keveredő randalírozókkal, miközben a terrorfenyegetettség sem csökkent az országban. Terrortámadásnak minősítették a hétfő esti kettős gyilkosságot is, amelynek során egy francia iszlamista az otthonukban ölt meg egy rendőrt és feleségét a Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Magnanville településen.

A két következő tiltakozást június 23-ra és 28-ra hirdették meg a szakszervezetek.

– MTI –