Az IMF is kész segíteni Görögországnak

Ha felkérik a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), akkor a szervezet kész segítséget nyújtani a hatalmas hiánnyal küzdõ Görögországnak – jelentette ki az IMF vezetõje pénteken. Dominique Strauss-Kahn úgy vélte, ha Európa képes egyedül megoldani a görögök gondját, akkor azt meg is teszi. Az IMF vezetõje szerint egyébként minden jel erre mutat.

AZ IMF a héten szakértõt küldött Görögországba, hogy segítsen az Európai Unió küldöttségének megoldást találni a rekordhiánnyal küzdõ Athénnak. A szakemberek attól tartanak, hogy a görög gondok hatással lehetnek a 16 tagú eurózóna többi államára is. Az EU egyelõre azt jelezte: egyedül szeretné megoldani a helyzetet. Strauss-Kahn azt mondta: megérti az álláspontot, de ha úgy alakul, akkor az IMF örömmel segít. A volt francia pénzügyminiszter a görög helyzetrõl szólva azt mondta: igen érdekes a probléma, hiszen a hiány úgy emelkedett magasra, hogy az Európai Központi Bank szigorú feltételeket tartat be az eurózóna tagállamaival..

Görögországban a 12 százalékot is meghaladja az államháztartási hiány, miközben az uniós szabályok szerint legfeljebb 3 százalék lehetne. Emellett a külföldi adósságállomány meghaladja a GDP 120 százalékát, szemben a kívánatosnak tartott 60 százalékkal. A görög bajokra utólag derült fény, a választások után. Az elõzõ, konzervatív kormány ugyanis kozmetikázta az adatokat. A mostani, szocialista kabinetnek rendkívül szigorú kiadáscsökkentést és megszorításokat kell végrehajtania, ám ez ellen folyamatosan tiltakoznak a görögök.