Az illegális migráció elleni küzdelemben továbbra is a külső határok védelme az első számú feladat

Dr. Hörcsik Richárd
Dr. Hörcsik Richárd
Valletta – Az EU-tagállamoknak, a tagjelölt országoknak az európai uniós parlamenti bizottsági képviselői, valamint az Európai Parlament illetékes képviselői 3 napos tanácskozására az EU elnöki tisztségét e félévben ellátó Málta fővárosában, Vallettában került sor 2017. május 28-30-án. Az Országgyűlés delegációját Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz), az Európai ügyek bizottságának elnöke vezette.

A háromnapos találkozó egyik fő napirendi pontját az illegális migráció elleni küzdelem, az embercsempészek elleni fellépés jelentette. Dr. Hörcsik Richárd hozzászólásában egyértelművé tette a magyar álláspontot: elengedhetetlen a külső határok tényleges védelme és a belső határok nélküli schengeni térség fenntartása, amivel több nemzet képviselői is egyetértettek.

A szolidaritás kapcsán elmondta, hogy Magyarországot sok alaptalan kritika érte ebben az ügyben. Mivel vannak olyan tagországok, akik csak a kötelező betelepítés vállalását tekintik annak. Hazánk igenis szolidáris a többi tagországgal, hiszen az elmúlt két évben Brüsszel támogatása nélkül is, saját nemzeti költségvetéséből mintegy 300 milliárd forintot fordított az illegális migráció elleni küzdelemre. Azért, hogy Magyarország külső határainak védelmével egyúttal Európa külső határait, az európai polgárok biztonságát is szavatolja. Mi ez, ha nem a szolidaritás egyértelmű kifejezése! Annál is inkább, mivel a 28 tagállamot eltérően érintik az illegális migráció kihívásai, s így a válaszok is többfélék lehetnek.

Az Egyesült Királyság kilépésével összefüggésben dr. Hörcsik Richárd tisztességes megállapodást sürgetett, amely biztosítja az Egyesült Királyságban munkát vállaló, tanuló illetve élő magyar állampolgárok védelmét, továbbá megfelelő garanciákat ad London pénzügyi kötelezettségeinek teljesítésére. A nemzeti parlamentek európai uniós ügyekben betöltött szerepével kapcsolatban pedig arra mutatott rá, hogy az Európai Bizottságnak érdemben kellene foglalkoznia a nemzeti parlamentek aggályaival.

ÉM