Az Ikea alapítóját "összetörte" a cég oroszországi megvesztegetési ügye

Az Ikea svéd bútorgyártó alapítója egy pénteken megjelent interjúban azt állította, hogy “mélyen meggyötörte” a cég oroszországi megvesztegetési ügye. A korrupció elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozó bútorgyártó egy hete jelentette be, hogy azonnali hatállyal elbocsájtották a cég két igazgatóját, amiért beleegyezésüket adták orosz tisztségviselõk megvesztegetéséhez.

Az Ikeát 1943-ban megalapító Ingvar Kamprad az Expressen címû svéd bulvárlapnak adott interjújában kijelentette: “olyan szomorú voltam, hogy sírtam, mint egy gyerek”, miután értesült az oroszországi vesztegetési ügyrõl. “A történtek összetörték a szívem, nagyon szomorú vagyok” – közölte a 83 éves cégalapító.

Az Ikea múlt hét szombaton jelentette be, hogy azonnali hatállyal elbocsájtották a cég kelet-európai igazgatóját, valamint a vállalat orosz ingatlanjaival foglalkozó igazgatót. A két felsõ vezetõnek azért kellett távoznia a vállalattól, mert beleegyeztek orosz tisztségviselõk megvesztegetésébe. A cég közlése szerint a megvesztegetést nem az Ikea, hanem egy vele szerzõdésben álló cég intézte, hogy így biztosítsák egy szentpétervári bevásárlóközpont áramellátását.

A cég közleményben közölte, hogy az Ikea számára “a korrupció teljesen elfogadhatatlan, és ezért nagyon komolyan veszik az ügyet”. A svéd cég többször is kampányolt a kormányzati korrupció ellen Oroszországban, ahol a megvesztegetések megszokottnak számítanak.

A Svájcban élõ Kamprad reményét fejezte ki, hogy az ügy nem sérti majd az Ikea oroszországi piaci részesedését, közölve, hogy “az orosz többsége megérti majd helyzetünket”. Kamprad a becslések szerint 23 milliárd eurós vagyonnal rendelkezik, ezzel a leggazdagabb embernek számít Svájcban, ahova 1976-ban költözött.