Az Ikarus, a T-modell és a FUG

Az Ikarus, a T-modell és a FUG
Fábiánsebestyén – Veteránbusszal tett kirándulást a Dél-Alföldön az MVK három járművezetője. A Fábiánsebestyénen a múlt hétvégén megtartott Különleges Járművek Találkozóján (a másodikon) vettek részt.

A miskolci Ikarus 31-es díjakat hozott haza, sofőrjei pedig élményeket. Valamint fotókat és videót. A legszebb “egyéb” kategóriájú kocsi, valamint a legmesszebbről (saját lábán) érkezett vendég díját kapta az Ikarus 31-es és legénysége, akik évek óta – mióta a miskolci közlekedési társaság restaurálta ezt a maga nemében egyedülálló technikatörténeti ritkaságot – járják az ország efféle rendezvényeit. A Szenteshez közeli településre is eljutottak a múlt hétvégén, ahol sokan megcsodálták a veterán masinát noha olyan vetélytársai voltak a látványosságok sorában, mint egy igazi Ford T-modell (az első mai értelemben vett gépkocsi), számos régi traktor, katonai Csepel és FUG), szovjet légvédelmirakéta-hordozó páncélos, óriáskamion, Pannónia és Csepel motorkerékpárok, sportkocsik, miegyebek. A Dankó Zoltán, Paronai Gábor, Cservenyák Csaba trió utóbbi tagja a kétnapos esemény során végig fényképezett is, továbbá videózott, így örökítve meg nem csak a falusi vásári hangulatot, az exkluzív közlekedéshistóriai tárlatot, a közeli Szarvas híres arborétumába – buszok esetében utazóközönséggel megrakodva – tett kirándulást, a dugattyúhajító versenyt. De még egy szemkápráztató gőzgép-modellt is.

– A település a szívébe zárta a buszunkat – mesélte hazatérve az MVK munkatársa -, örültek, mert erre fel is tudtak ülni, nosztalgiázhattak, volt, aki emlékezett, hogy az édesapja valaha ilyet vezetett, vagy ő maga vizsgázott ezen a típuson. Hazaérkezésünk óta már köszönőlevelet is kaptunk a szervezőktől. Egyébként nem csak az MVK különleges járművét népszerűsítettük, vittünk magunkkal miskolci idegenforgalmi péer-anyagokat is Csongrád megyébe. A helyiek egyébként leginkább a borsodi árvízről kérdezgettek minket. És kicsi a világ: az ottani tűzoltók is itt jártak a múlt héten Edelénynél menteni! A további programunk az Ikarusszal: júniusban Kiskunhalas, találkozó és túra, aztán Orosháza, Eger, Miskolc.