Az igénylőlapok már kérhetők a falugazdászoktól

Magyar Miklós
Magyar Miklós

Nyíregyháza – A területalapú támogatás igénylésének lehetőségéről kérdezhették a Kelet-Magyarország és a Szabolcs Online olvasói szerdán Magyar Miklós vezető falugazdászt.  

Már kérhetők az igénylőlapok

Területváltozás esetén soron kívül kell leadni a térképigénylést az illetékes falugazdásznál.


Õstermelõk figyelmébe
Magyar Miklós vezetõ
falugazdász felhívja a figyelmet arra, hogy az õstermelõk
(akik egyéb jogon nem biztosítottak) TB-járulék
elektronikus úton történõ fizetési bevallása
a mai napon jár le. Fontos, hogy a járulékkiszámítás
alapjába beletartoznak a területalapú támogatások
összegei is.

Legutóbb január 24-én vett részt telefonos fórumunkon Magyar Miklós vezető falugazdász. Akkor az önkéntes mezőgazdasági biztosításról, az őstermelők társadalombiztosítási és egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettségeinek változásairól kérdezhették a szakembert.

Április 11-én, szerda délelőtt viszont a területalapú támogatásokról érdeklődhettek a Kelet-Magyarország gazdálkodó olvasói a vezető falugazdásztól.

A rendelkezésre álló egy órában kereken huszan telefonáltak. A kérdések nagy része a területalapú támogatás beadásának időszakáról és módjáról szólt.

Határidő: május 15.

– Általánosságban megfogalmazható, hogy ez év május 15-éig lehet csökkentés nélkül beadni a kérelmeket, melyeket a gazdálkodók a területileg illetékes falugazdásztól a mai naptól már átvehetnek – tájékoztatott Magyar Miklós.

– Az előző évektől eltérő változás, hogy az agrárkörnyezet-gazdálkodásban résztvevő igénylők is ezen a nyomtatványon igényelhetik a támogatásokat. A korábbi években az agrárkörnyezet-gazdálkodás igényléséhez egy külön nyomtatvány szolgált. Viszont ezek az agrárkörnyezet-gazdálkodók csak később, várhatóan április végétől keressék a falugazdászt, mert az ő igénylőlapjuk még nyomdában van.

Fontos viszont, hogy akinek területváltozása van (új területet használ, integráció miatt változott a parcellája, stb.), azok soron kívül adják le térképigénylésüket a falugazdásznál, mivel ezek a térképek is szükségesek az igénylés teljes körű beadásához – hívta fel a figyelmet Magyar Miklós.

Még várják a pénzüket

– Nyolc gazdálkodó arról kérdezett, hogy a 2006-os támogatási összeget miért nem kapták még meg. Az ő részükre az MVH megyei kirendeltségével történt egyeztetést követően telefonon személyesen válaszolnak. Többen érdeklődtek a dohányterületek nemzeti támogatásin részének a kifizetésének időpontjáról. Az MVH-tól kapott tájékoztatás alapján a kifizetés április 15–30. között megtörténik – mondta Magyar Miklós.

A telefonos kérdezők között voltak, akik az állattenyésztés támogatásáról, az osztatlan közös terület kiméréséről, megszűnt cég jelzálog törlésének módjáról érdeklődtek.