Az igényeknek megfelelően

Akt.:
A leander népszerű és mutatós növény
A leander népszerű és mutatós növény - © Fotó: ÉKN
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A leander és az amarillisz is másfajta teleltetést igényel, meg kell találni az ideális helyet nekik.

Mivel jelentősen kitolódik idén a jó idő és éjjel sem kell fagytól tartani, így sokan tartják még kint a teraszokon, erkélyeken a leandereket, amarilliszeket kihasználva az utolsó sugarait is napnak. Nem árt azonban felkészülni a télre és előre megtalálni neki a megfelelő helyet a teleltetésre.

Kell némi fény

A leanderfácskák és -bokrok a fagyok beálltáig maradhatnak a szabadban. A téli hónapok idején olyan fagymentes helyen legyenek, ahol némi fényt is kapnak, mert sötétben és zárt, levegőtlen helyen a leveleket sűrűn ellepik a nedvszívó pajzstetvek, amelyek ellen idejében és hatékonyan kell védekezni.

Az amarilliszt elsárgult, leszáradt levelektől tisztítsuk meg, a túlságosan hosszúra nőtt gyökereket kurtítsuk meg, és úgy helyezzük el a földben, hogy a hagyma fele a talaj felszíne felett legyen. A földet csak egyszer öntözzük meg, és a cserepet tegyük meleg, sötét helyre, ahol a hagyma élettevékenysége megindul. A bimbóképződéshez sötét, 10-12 celsiusos hőmérséklet és nagyjából 2-3 hónap szükséges. Ha már a virágszár megjelent, és 15-20 centiméterre megnyúlt, akkor következhet az intenzív öntözés, hetenként egyszer műtrágyaoldattal is. Ekkor a növényt viszont már helyezzük világos, de nem túl meleg helyre.

ÉM


Ősz végén még bőven akad elvégzendő feladat a kertben
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Komposztáljunk, műveljük a talajt, és szedjük össze az avart. Vagy inkább ne, ahogy tetszik. A kertművelő ember erősen a fejét vakarja az utóbbi hetekben, nehéz ugyanis eldönteni, hogy örüljünk az elhúzódó jó időnek, vagy inkább aggódjunk az időjárásváltozás, és a...

Az ősz a legjobb időszak a faültetésre
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ilyenkor már a talaj szinte mindig nedves, így nem kell a kiszáradástól tartani. Most ültessünk konténeres vagy szabad gyökerű fákat, gyümölcsfákat vagy cserjéket. Sose feledkezzünk el a megfelelő támasztékról, hogy az erős szél ne tudja elszakítani a frissen fejlőd...