Az igazságügyi miniszter is részt vett az amerikai szövetségi ügyészek elbocsátásában

Alberto Gonzales
Alberto Gonzales
Korábbi állításával szemben mégis részt vett az amerikai igazságügyi miniszter olyan megbeszéléseken, amelyeken nyolc szövetségi ügyész menesztéséről tárgyaltak – derült ki péntek este nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

Az ügy nagy politikai vihart kavart, a kongresszus demokrata képviselői azzal vádolják ugyanis a kormányt, hogy pusztán politikai okok miatt váltak meg az ügyészektől.

Alberto Gonzales igazságügyi miniszter korábban újságíróknak úgy nyilatkozott: nem vett részt olyan beszélgetésben, amelynek témája az ügyészek sorsa volt. Az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken késő este küldött el a kongresszusnak olyan e-maileket és más dokumentumokat, amelyek arra utalnak: Gonzales egy órás megbeszélésen vett részt akkori kabinetfőnökével az ügyészek elbocsátásáról. A minisztérium szóvivője ugyanakkor közölte: a rendelkezésükre álló dokumentumok nem bizonyítják, hogy a megbeszélésen arról egyeztettek volna, melyik ügyésztől váljanak meg.

A kormány eleinte azzal indokolta az ügyészek elbocsátását, hogy rossz volt a teljesítményük. Később kiderült azonban, hogy mind a nyolc jogász kitűnő értékeléseket kapott.

Egyesek azt gyanítják, hogy az egyik ügyésznek azért kellett mennie, mert az elnökhöz közel álló embert akartak a helyére kinevezni. Egy másik pedig állítólag azért távozott, mert a republikánusokhoz közel álló tisztségviselők korrupciós ügyeit akarta kivizsgálni.