Az igazságügyi miniszter is részt vett az amerikai szövetségi ügyészek elbocsátásában

Korábbi állításával szemben mégis részt vett az amerikai igazságügyi miniszter olyan megbeszéléseken, amelyeken nyolc szövetségi ügyész menesztéséről tárgyaltak – derült ki péntek este nyilvánosságra hozott dokumentumokból. Az ügy nagy politikai vihart kavart, a kongresszus demokrata képviselői azzal vádolják ugyanis a kormányt, hogy pusztán politikai okok miatt váltak meg az ügyészektől.

Alberto Gonzales igazságügyi miniszter korábban újságíróknak úgy nyilatkozott: nem vett részt olyan beszélgetésben, amelynek témája az ügyészek sorsa volt. Az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken késő este küldött el a kongresszusnak olyan e-maileket és más dokumentumokat, amelyek arra utalnak: Gonzales egy órás megbeszélésen vett részt akkori kabinetfőnökével az ügyészek elbocsátásáról. A minisztérium szóvivője ugyanakkor közölte: a rendelkezésükre álló dokumentumok nem bizonyítják, hogy a megbeszélésen arról egyeztettek volna, melyik ügyésztől váljanak meg.

A kormány eleinte azzal indokolta az ügyészek elbocsátását, hogy rossz volt a teljesítményük. Később kiderült azonban, hogy mind a nyolc jogász kitűnő értékeléseket kapott.

Egyesek azt gyanítják, hogy az egyik ügyésznek azért kellett mennie, mert az elnökhöz közel álló embert akartak a helyére kinevezni. Egy másik pedig állítólag azért távozott, mert a republikánusokhoz közel álló tisztségviselők korrupciós ügyeit akarta kivizsgálni.Sporthírek