Az igazság mellett megnyugvást is

Akt.:
Dr. Handó Tünde előadása közben
Dr. Handó Tünde előadása közben
Miskolc – A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara hallgatói és szakértők részvételével tartott előadást és kerekasztal-beszélgetést csütörtök délután az egyetemen dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

A megbeszélés célja a bíróságok, a bíráskodás és az OBH szervezeti felépítésének, a bíróság intézményrendszerének megismertetése volt a diákokkal. A rövid előadások középpontjában a bírói munka megismertetése, az igazságszolgáltatás függetlensége, a bírósági jogászi életpálya bemutatása volt. A bírósági szervezet nagy energiát fordít arra, hogy a bíróságot kimozdítsa az épület falai közül – erre szolgál a sikeres „Nyitott bíróság” program –, hogy minél többen szánják rá magukat arra, hogy ezt a munkát válasszák hivatásul.

Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, hogy az intézmény rangot vívott ki a jogászképzésével az igazságszolgáltatás utánpótlás-nevelésében. Ennek egyik példája – mint elmondta –, hogy a Miskolci Egyetem adta a legtöbb alkotmánybírót az országnak. Ezt erősítette meg dr. Sisák Péter, a Miskolci Törvényszék elnöke, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényszék égisze alatt munkálkodó 165 bíró közül száznál többen szerezték meg diplomájukat a miskolci jogi képzés kereteiben.

Biztos életpálya

Dr. Handó Tünde, az OBH elnöke maga is arra biztatta ifjú hallgatóságát, hogy minél többen válasszák a nagy tudást, magas színvonalú munkát és kiszámítható, stabil életpályát biztosító bírói munkát hivatásuknak. Deák Ferencet is idézte, hogy az embereknek az igazságszolgáltatás révén nemcsak igazságot kell szolgáltatni, hanem megnyugvást is kell nyújtani és ez sokkal nagyobb feladat a jog gyakorlásánál.

ÉM-SZB
hirdetés


hirdet�s