Az igazgató betegellátási zavaroktól tart

Az igazgató betegellátási zavaroktól tart
Miskolc – A miskolci Szent Ferenc Kórház igazgatója a hibásnak mondott miniszteri döntés után is reménykedik. Dr. Kása Miklós betegellátási zavaroktól tart.  video

Nagy meglepetés nem ért a döntést megismerve – kezdi válaszát a kérdésre, hogy akkor most hogyan tovább?, dr. Kása Miklós. A miskolci Szent Ferenc Kórház igazgatója elmondta lapunknak: pénteken reggel jelezte Szűcs Erikának, Miskolc alpolgármesterének, hogy nagyon komoly betegellátási zavarok várhatók a tüdőgyógyászatban az ágyak aránytalan elosztása miatt. Dr. Kása Miklós javasolta Szűcs Erikának, hogy vegye fel a kapcsolatot az éppen most ülésező tüdőgyógyászszakmai kollégium elnökével. Ezzel az alpolgármester egyetértett.

Veszélyezteti

Dr. Kása Miklós ismét elmondta, amit korábban számos fórumon hangoztatott: szerinte a döntés, hogy megszüntetik az akítv ágyakat a Szent Ferencben, szakmailag megalapozatlan, elhibázott, veszélyezteti az ellátást. A jelenlegi 160 ágy helyett 50 lesz a miskolci Semmelweisben, az edelényi 100 aktív ágy számát pedig 35-tel növelik. (Ott munkahelyetremtésre lesz lehetőség – jegyezte meg az igazgató –, míg náluk leépítés, elbocsátás várható.) Edelényben 4,43 a tízezer lakosra jutó tüdőgyógyászati ágy, Miskolcon 1,08 lesz – mondta dr. Kása Miklós. A miskolci 50 ágyon 2 ezer beteget lehet egy évben fektetni, tavaly a Szent Ferencben 3 ezren gyógyultak. Akiknek itt majd nem jut hely, azok mehetnek Edelénybe, 30 százalékát megfizetve (maximum 100 ezer forintot) az ellátásnak. Nem hagyható figyelmen kívül az utazás, illetve a megnövekedett betegút miatt emelkedő szállítás költsége.
Dr. Kása Miklós szerint még mindig nem késő megváltoztatni a hibás döntést.

Szikszó: ki mindenki vesztes?

“Szerintem a 65 ezer abaúji ember a legnagyobb vesztes, minden magyar állampolgár nagy vesztes, mert most ismét át kell alakítani a kórázunkat, amire nemrég fordítottak 1,5 milliárd forintot.”

-Trencsényi Erzsébet azt nyilatkozta a pénteki Észak-Magyarországnak, hogy a Szent Ferenc Kórház és a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház a két legnagyobb vesztes. Szerintem a 65 ezer abaúji ember a legnagyobb vesztes, minden magyar állampolgár nagy vesztes, mert most ismét át kell alakítani a kórázunkat, amire nemrég fordítottak 1,5 milliárd forintot, az a harminc-ötven munkatársam a legnagyobb vesztes, akinek nem lesz munkája. A nagy nyertes a kazincbarcikai kórház, amely hasonló távolságra van Miskolctól, mint a miénk – mondta dr. Tiba Sándor, a szikszói kórház igazgató főorvosa, azt kommentálva, hogy megszűnnek náluk az aktív ágyak. Hozzátette: a döntés 161 aktív ágyat vett el, de nemcsak ezeket, hanem azt a 43-at is, amit egy pályázaton nyertek, és amelyekből ápolási ágyakat csináltak volna. Vagyis: 319 ágynak kellene, kellett volna lennie, lesz 276, úgy, hogy megszűnik az aktív ellátás. Az igazgató bízik abban, hogy nem ez a végső szám, a megyei önkormányzat beavatkozik, segít a helyzet orvoslásában.

 

Mit lép a megye, mint kórházfenntartó?

Azt hallottuk, a megyei önkormányzat jogi lépéseket is fontolgat az ágyszámcsökkentés miatt. Koncz Ferencnek, a megyei közgyűlés elnökének tettük fel a kérdést. Igaz ez?

– Meglepődik az ember. Azon tudniillik, hogy a kormányzat még csak erőfeszítést se tesz, hogy valamennyire szakmainak tűnjön az intézkedéssorozata – mondja a fideszes Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke.
Kérdésünkre, hogy mit szándékoznak tenni – úgy hallottuk, jogi eszközöket is fontolgatnak –, megpróbálják-e saját erőből megmenteni az ágyak egy részét, az alelnök a következőket mondta: a megyei önkormányzatnak ellátási kötelezettsége van. Napokon belül megvizsgálják szakembereik, hogy a kormánydöntések következtében sérültek-e az ellátás feltételei, mert ha igen, azok nem az önkormányzat akaratából következtek be. Koncz Ferenc azt ígérte, hogy körülbelül egy hét múlva állnak elő elképzeléseikkel.