Az ifjú festő harmadik tárlata

Akt.:
Az ifjú festő harmadik tárlata
Az ifjú festő harmadik tárlata
Sárospatak – Dékány Lea már az Észak-Magyarország rajzpályázatán is nyert korábban.

Dékány Lea nyilvánvaló tehetsége mellett is szerencsésnek mondhatja magát, hiszen nem sokan vallhatják magukról, hogy tizennégy éves korukban már a harmadik önálló kiállításukat rendezik. A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium nyolcadikos diákja ebben a helyzetben van.

Harmadik éve

Lea tulajdonképpen csak harmadik éve foglalkozik komolyabban a festészettel.

– Korábban is mondták már, hogy többet kellene foglalkoznom a rajzolással, de jó ideig inkább csak szerettem rajzolni – mondja Dékány Lea. – Hatodikos koromban gondoltam úgy először, hogy komolyabban kellene vennem a rajzolást, és akkor kezdtem el magántanárhoz járni.

Az ifjú festő elmondta, hamar barátságot kötött az olajfestékkel és azóta ez vált a kedvencévé. Eleinte csak csendéleteket és tájképeket festett („ezzel a legjobb kezdeni” – vallja), de mostanában már az emberábrázolásba is belekóstolt.

– Ez sokkal nehezebb, összetettebb műfaj, fontosabbak a részletek, nagyobb odafigyelést igényel. Nagy kihívás, egyelőre még nem is élő modellek alapján dolgozom, hanem fényképekről – mondja.

Kedvenc képe nincs, azt mondja, mindig az a legkedvesebb, ami legutoljára készült el. A jövő még bizonytalan, az biztos, hogy a festészettől nem akar eltávolodni, de az még korántsem egyértelmű, hogy ezzel akar hivatásszerűen foglalkozni.

A legfontosabb kiállításának egyértelműen a mostanit érzi.

– A tavalyelőtti és az idei tolcsvai kiállítás is nagyon jó érzés volt, de ez a mostani, ami az iskolám aulájában nyílt a napokban, mégis kicsit fontosabb, hiszen itt a diáktársaimnak és a tanáraimnak mutathatom meg egy kicsit magamat – mondta végezetül Dékány Lea, aki korábban az Észak-Magyarország rajzpályázatán is részt vett, ahol első helyezést ért el kategóriájában.

ÉM-BG